Web Analytics
Čadež: Imaćemo bolju komunikaciju privrede i ministarstava, uvodimo žig Expo2027 - BetaRS

Čadež: Imaćemo bolju komunikaciju privrede i ministarstava, uvodimo žig Expo2027

Ekonomija | 17.05.2024 | access_time 20:15
Čadež: Imaćemo bolju komunikaciju privrede i ministarstava, uvodimo žig Expo2027
Foto: Beta/MIlan Ilić

Komunikacija i saradnja privrede i ministarstava nove vlade Srbije biće mnogo otvorenija i svi otvoreni problemi biće rešavani u obostranom interesu, rečeno je danas na sastancima predsednika Privredne komora Srbije Marka Čadeža sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandrom Martinovićem i ministarkom privrede Adrijanom Mesarović.

Martinović je istakao da je ministarstvo poljoprivrede otvoreno i spremno za svaku vrstu saradnju sa PКS i njenim članicama, saopštila je PKS.

"Ministarstvo, proizvođači, kompanije i PКS su na istom zadatku, a to je što uspešnija poljoprivreda i prehrambeni sektor, o čemu i govori podatak da poljoprivreda Srbije učestvuje sa 7,7 odsto u BDP Srbije. Imaćemo otvoreni dijalog po svim pitanjima i od mene ćete imati podršku za sve izazove, nedoumice i pitanja sa kojima se susreću, kako naši primarni proizvođači tako i poljoprivredni i prehrambeni sektor u ovim izazovnim vremenima", istakao je ministar.

Čadež je naglasio da ministarstvo poljoprivrede može da računa na svu podršku i pomoć PКS.

"Sjajno je prihvaćena naša inicijativa za osnivanje Radne grupe za što bolju komunikaciju i saradnju privrede i ministarstva poljoprivrede na kojoj bi se rešavali eventualni problemi i donosila dobra rešenja u korist svih zainteresovanih strana. Želimo da radimo na tome da se naša poljoprivreda od primarne proizvodnje sirovina okrene ka preradi i dodatoj vrednosti", rekao je Čadež.

Čadež i potpredsednik PKS Nebojša Šarenović su na sastanku sa ministarkom privrede Adrijanom Mesarović predstavili incijativu o uvođenju jedinstvenog žiga "Expo2027" na domaće i izvozne proizvode, po sistemu već ustaljenog programa "Čuvarkuća - Stvarano u Srbiji".

"Domaća privreda ima jedinstvenu šansu da se uključenjem u projekat ‘Skok u budućnost’ i ‘Expo 2027’ podigne na jedan viši novo i to ne smemo da propustimo. Zato PКS želi da uradi bazu podataka domaćih kompanija i njihovih proizvoda koji se mogu koristiti na svim ovim projektima. Da nam se ne dogodi da uvozimo proizvode koje naše kompanije u istom kvalitetu proizvode ovde u Srbiji”, rekao je Čadež.

Šaranović (Кappa Star) istakao je potrebu za formiranjem multiresornih radnih grupa na kojima bi se rešavali problemi izvoznika i što više umanjili nepotrebni birokratski problemi na koje kompanije sada nailaze.

Ministarka privrede je podržala predloge PКS i rekla da želi što bolju i intenzivniju komunikaciju sa srpskom privredom.

"Potpuno razumem sve potrebe privrede, ali moramo da pronađemo komprimis, da dođemo do dogovora kako bismo došli do najboljih rešenja za sve. Ministarstvo treba da vodi računa o velikim kompanijama, ali mora da vodi računa i o potrebama malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zanatlija", rekla je Mesarović.

Teme