Web Analytics
Čuda i vizije: Vatikan upozorio na eksces mašte - BetaRS

Čuda i vizije: Vatikan upozorio na eksces mašte

Svet | Izvor: Beta-AFP | 18.05.2024 | access_time 10:40
Čuda i vizije: Vatikan upozorio na eksces mašte
Vatikan je ažurirao svoja pravila u vezi sa natprirodnim događajima, priznajući da prevelika mašta i "laži" rizikuju da naškode vernicima.

Novi standardi, koje je objavio dikasterijum (ekvivalent ministarstvu) Svete stolice za doktrinu vere i koje je odobrio poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, favorizuju "opreznije" tumačenje neobjašnjivih fenomena.

"U određenim okolnostima nije sve crno-belo. Ponekad se moguća božanska pojava pomeša sa ljudskim mislima i fantazijama", izjavio je u petak novinarima kardinal Viktor Manuel Fernandes (Victo Fernandez), koji je na čelu dikasterijuma.

Istorija Katoličke crkve je isprekidana epizodama čudnih ili neobjašnjivih pojava koje uključuju statue uplakane Device i svedočanstva priviđenja.

Nove smernice dolaze dva meseca nakon što je Crkva objavila da su neke pojave bile lažne, a među njima je "čudo da je statua Device Marije uticala na povećanje veličine pice".

Ta pravila, ažurirana prvi put od 1978. godine, pružaju sredstva i oruđa biskupima kojima je do sada ostavljena relativna sloboda da utvrđuju autentičnost tih vizija od slučaja do slučaja.

Samo šest slučajeva navodnih natprirodnih događaja Vatikan je "zvanično razrešio" od 1950. godine, navodi se u dokumentu.

"Danas smo uvereni da uvek moramo da izbegavamo komplikovane situacije, koje stvaraju zabunu među vernicima", naveo je Fernandes.

Nova pravila pozivaju na veću saradnju između različitih biskupija i Vatikana u vezi sa tim događajima.

Konačne odluke episkopa biće predmet odobrenja dikasterijuma.

To je ključno jer se neka svedočenja ili tajanstvene pojave mogu dovesti u vezu sa "zločinima, manipulacijom ljudima, napadima na jedinstvo Crkve, što bi moglo da izazove skandal i da naruši kredibilitet Crkve", navodi se u smernicama.

U to spadaju i vernici koji "vođeni nekim dešavanjima smatraju da je to božanska inicijativa, a zapravo je samo plod fantazije, želje za novitetom, mitomanije ili sklonosti falsifikovanju", dodaje u dokumentu.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena