Web Analytics
AP: Predsednik Argentine u neobičnoj poseti Španiji ignoriše zvaničnike, udvara se krajnjoj desnici - BetaRS

AP: Predsednik Argentine u neobičnoj poseti Španiji ignoriše zvaničnike, udvara se krajnjoj desnici

Politika | Izvor: Beta | 18.05.2024 | access_time 15:05
AP: Predsednik Argentine u neobičnoj poseti Španiji ignoriše zvaničnike, udvara se krajnjoj desnici
Argentinski libertarijanski predsednik Havijer Milei je čak i pre no što će u petak početi trodnevnu posetu Madridu, izazvao kontroverzu optuživši socijalističku vladu da je donela "siromaštvo i smrt" Španiji i komentarišući optužbe za premijerove supruge za korupciju.

U takvim okolnostima, tipičan šef države u poseti može nastojati da diplomatskim putem popravi odnose, ali ne i Milei, drski ekonomista koji ne planira da se sastane sa španskim premijerom Pedrom Sančesom tokom tri dana u španskoj prestonici, niti sa španskim kraljem, niti sa bilo kojim drugim državnim zvaničnikom.

Umesto toga ulestvovaće u nedelju na samitu krajnje desnice čiji je domaćin Sančesov najžešći politički protivnik - partija Voks.

Neortodoksna poseta je uobičajena za Mileija, miljenika globalne krajnje desnice koji se povezao s tehnološkim milijarderom Elonom Maskom i hvalio bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa. Ove godine na putovanju u Sjedinjene Države Milei se klonio Bele kuće i stao na scenu Konzervativne političke akcije (CPAC) gde je kritikovao abortus i socijalizam i zagrlio Trampa.

Milei je u petak u Madridu predstavio svoju knjigu "Put libertarijanaca" iz 2022. na književnom skupu koji je organizovao "La Razon", konzervativni španski list.

Ta knjiga povučena iz opticaja u Španiji ovog meseca jer je u biografiji na omotu pogrešno navedeno da je Milei stekao doktorat, prati njegov meteorski uspon u politici od ekscentrične TV-ličnosti, do poslanika i iznosi njegove radikalne ekonomske ideje slobodnog tržišta.

Uz gromoglasan aplauz, Milei je osudio socijalizam kao "intelektualnu prevaru i užas u ljudskom smislu".

"Dobra stvar je što reflektori svuda obasjavaju nas i što crvenima (levičarima) stvaramo nelagodu širom sveta" - rekao je Milei.

Iskoristio je priliku da promoviše rezultate svoje oštre kampanje štednje u Argentini, proslavljajući pad mesečne inflacije u aprilu, iako ne pominje cene metroa u Buenos Ajresu koje su se preko noći više nego utrostručile.

Ponavljajući predizborno obećanje da će eliminisati argentinsku centralnu banku, Milei je obećao da će od Argentine napčraviti "zemlju s najviše ekonomskih sloboda na svetu".

Na skupu je Milei snažno zagrlio svog ideološkog saveznika Santjaga Abaskala, lidera tvrdo desničarske partije Voks, jedinog političara sa kojim Milei ima stvarne planove da se sastane u Madridu.

Samit Voksa u nedelju ima za cilj da okupi ličnosti krajnje desnice iz cele Evrope u pokušaju da okupe bazu uoči evropskih parlamentarnih izbora u junu. Milei je svoje učešće na tom skupu opisao kao "moralni imperativ". On takođe planira da se danas sastane sa španskim poslovnim rukovodiocima.

Tenzije između Mileija i Sančesa su tinjale od trenutka kada je španski premijer odbio da tom liberalnom ekonomisti čestita na njegovoj šokantnoj pobedi na izborima u Argentini novembra prošle godine.

Ali neprijateljstvo je eksplodiralo ranije ovog meseca kada je jedan od Sančesovih ministara aludirao da se Milei drogira. Argentinsko predsedništvo je odgovorilo neobično oštrom zvaničnom izjavom u kojoj je Sančesovu vladu optužilo da "ugrožava srednju klasu svojom socijalističkom politikom koja ne donosi ništa osim siromaštva i smrti".

U dugačkom saopštenju vlade Sančesa je takođe optužio da ima "važnije probleme s kojima se mora baviti, kao što su optužbe protiv njegove supruge za korupciju".

Optužbe o trgovanju uticajem i korupciji koje je jedna desničarska grupa iznela protiv Sančesove supruge,  Begonje Gomez, utemeljene samo na tvrdnjama dela desničarskih medija, navele su ove godine Sančesa, jednog od socijalističkih lidera sa najdužim stažom u Evropi, da razmisli o povlačenju od čega je na kraju odustao.

Teme