Web Analytics
Martinović: Edukacija, pretpristupni fondovi EU i tehnološke inovacije su budućnost poljoprivrede - BetaRS

Martinović: Edukacija, pretpristupni fondovi EU i tehnološke inovacije su budućnost poljoprivrede

Ekonomija | Izvor: Beta | 18.05.2024 | access_time 17:05
Martinović: Edukacija, pretpristupni fondovi EU i tehnološke inovacije su budućnost poljoprivrede
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Aleksandar Martinović je danas izjavio da su edukacija, pretpristupni fondovi EU i primena najsavremenijih tehnoloških rešenja budućnost domaće poljoprivrede.

Njegovo ministarstvo je saopštilo da je Martinović tokom posete danas otvorenom Novosadskom sajmu poljoprivrede u panel-diskusiji "Prednosti primene standarda EU u Srbiji" rekao i da je Evropska unija "najznačajniji spoljno-trgovinski partner Srbije u oblasti poljoprivrede, i da se 47 posto svih poljoprivrednih proizvoda koji se proizvedu u Srbiji plasira na EU tržište".

Istakao je važnost IPARD programa - bespovratnih sredstava za poljoprivrednike i podsetio na program IPARD 2 koji je već sproveden.

"Veliki izazov za Srbiju, ali i veliku šansu za poljoprivrednu proizvodnju, predstavlja potpisivanje finansijskog sporazuma Srbije i EU o merama programa IPARD 3. To pokazuje da je EU jedan od najznačajnijih finansijskih partnera" - podvukao je Martinović.

Ministar je dodao da poljoprivrednicima predstoji dalja edukacija za prijavljivanje za projekte EU i ulaganje u prerađivački sektor da bi proizvodi iz Srbije bili konkurentniji na evropskom i svetskom tržištu.

U panel-diskusiji na Novosadskom sajmu su bili i komesar EU za poljoprivredu Januš Vojčehovski i direktor instituta BioSens Vladimir Crnojević.

Teme