Web Analytics
Mohamad Mohber imenovan za v.d. predsednika Irana, proglašeno pet dana žalosti - BetaRS

Mohamad Mohber imenovan za v.d. predsednika Irana, proglašeno pet dana žalosti

Svet | 20.05.2024 | access_time 11:30
Mohamad Mohber imenovan za v.d. predsednika Irana, proglašeno pet dana žalosti
AP Photo/Vahid Salemi

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei imenovao je danas prvog potpredsednika Mohamada Mohbera za vršioca dužnosti predsednika zemlje posle pogibije predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera.

"U skladu sa članom 131 Ustava Mohbar je zadužen da vodi izvršnu vlast" i ima prava da u dogovoru sa ševovima zakonodavne i pravosudne vlasti "organizuje izbor za novog predsednika u maksimalnom roku od 50 dana", naveo je vrhovni vođa u saopštenju.

Hamnei je takođe proglasio pet dana žalosti u zemlji.

"Objavljujem pet dana javne žalosti i upućujem saučešće dragom iranskom narodu", rekao je Hamnei, najviši zvaničnik Iranske republike u saopštenju izdatom nekoliko sati posle zvanične objave o smrti predsednika.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi, ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan i drugi zvaničnici poginuli su u padu helikoptera koji je nestao juče popodne dok je nadletao planinsku i šumovitu oblast na severozapadu zemlje u teškim vremenskim uslovima sa kišom i gustom maglom. Olupina helikoptera pronađena je rano jutros posle višečasovne potrage i potvrđena je smrt predsednika i svih ostalih osoba koje su bile u letelici.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika