Web Analytics
Proizvodnja satelitske navigacije u Kini porasla za sedam odsto u 2023 - BetaRS

Proizvodnja satelitske navigacije u Kini porasla za sedam odsto u 2023

Ekonomija | 20.05.2024 | access_time 13:15
Proizvodnja satelitske navigacije u Kini porasla za sedam odsto u 2023
Foto: Posetioci razgledaju izložbu tokom drugog Međunarodnog samita o aplikacijama navigacionog satelitskog sistema BeiDou (BDS) u Džudžouu, centralna kineska provincija Hunan (Sinhua/Čen Sihan)

Ukupna vrednost proizvodnje kineske industrije usluga satelitske navigacije i pozicioniranja dostigla je 536,2 milijarde juana (oko 74,2 milijarde američkih dolara) u 2023. godini, što je povećanje od 7,09 odsto u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u Beloj knjizi objavljenoj 18.maja, prenosi Sinhua.

Kinesko udruženje za globalni satelitski navigacioni sistem (GNSS) i usluge zasnovane na lokaciji (LBS) objavilo je ovogodišnju belu knjigu o razvoju kineske industrije usluga satelitske navigacije i pozicioniranja.

Prema beloj knjizi, stopa rasta industrije u 2023. generalno je bolja od one u 2022. Digitalna transformacija i inteligentne nadogradnje u različitim industrijama počele su da oslobađaju potražnju za opremom za satelitsku navigaciju i prostorno-vremenskim podacima, ubrizgavajući vitalnost u razvoj BeiDou prostorno-vremenskih informacionih aplikacija i tržišta usluga.

Do kraja 2023. godine u Kini je postojalo skoro 20.000 preduzeća i institucija povezanih sa uslugama satelitske navigacije i pozicioniranja, sa skoro milion ljudi koji su radili za tu industriju, rekao je predsednik udruženja Ju Siančeng, dodajući da je 90 kompanija iz ove industrije registrovano u Kini.

Prema Juu, kumulativni broj prijava patenata za satelitsku navigaciju u Kini premašio je 119.000 do kraja 2023. godine, što je povećanje od 4,84 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT