Web Analytics
DS: Nesagledive posledice požara na deponiji Duboko, 'srpski Černobilj', hitne ostavke - BetaRS

DS: Nesagledive posledice požara na deponiji Duboko, 'srpski Černobilj', hitne ostavke

Životna sredina | Izvor: Beta | 20.05.2024 | access_time 13:40
DS: Nesagledive posledice požara na deponiji Duboko, 'srpski Černobilj', hitne ostavke
Požar na regionalnoj deponiji "Duboko" kod Užica izazvao je nesagledive posledice po životnu sredinu Zlatiborskog regiona, ocenila je danas Demokratska stranka (DS) i zatražila hitne ostavke rukovodilaca te deponije.

Demokrate su zatražile i ostavke čelnika Grada Užica i utvrdjivanje odgovornosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao, kako je navedeno, najodgovornijeg za uspostavljenje sistema u kome su stručnjaci u senci korumpiranih političara.

Istaknuto je da je zbog požara na deponiji ugroženo zdravlje stanovnika tog dela Srbije, voćarska i povrtarska proizvodnja užičko-požeške doline, sve površinske i podzemne vode Zapadne Srbije, kao i turistički centri Zlatibor i Tara.

"Dogodio se ekološki akcident koji se može okarakterisati kao najveći ikada u Srbiji. Dogodio se 'Srpski Černobilj'", navedeno je u saopštenju.

Kako je naglašeno, sa mikrobiološkog i geohemijskog aspekta, krivac za požar je metan koji se stvara razgradnjom organske supstance komunalnog otpada.

"Sa opštedruštvene tačke gledišta isključivi i jedini krivac je nestručno upravljanje deponijom u organizaciji Srpske napredne stranke (SNS)", piše u saopštenju DS-a.

Podseća se da je lokacija za deponiju određena 1993. godine i da je deponija Duboko trebalo da bude prva sanitarna deponija u okviru sistema od 29 regionalnih deponija u Srbiji.

Dodaje se da je ideja i izgradnja deponije tokom prve dekade 21. veka realizovana po svim principima za savremenu regionalnu sanitarnu deponiju, kao Centar za upravljanje otpadom.

Ovaj centar, kako je ukazano, trebalo je da prati niz drugih aktivnosti, od selektovanja otpada do recikliranja, kontrole kvaliteta okolnih površinskih i podzemnih voda, kontrole kvaliteta vazduha i kontrole metana koji se u deponijskim sredinama prirodno stvara.

"Ništa od toga nije uradjeno i zbog toga je sanitarna deponija 'Duboko' kroz desetogodišnje gazdovanje političkih kadrova SNS-a pretvorena u smetlište nalik na stotine sličnih u Srbiji", objavio je DS.

Dodaje se da je to gazdovanje doprinelo požaru na deponiji, "koji je po svom obimu nesagledivih razmera, u kategoriji ekoloških katastrofa najvišeg stepena".

"DS zahteva hitne ostavke rukovodilaca Deponije Duboko, ostavke čelnika grada Užica i utvrdjivanje odgovornosti predsednika Aleksandra Vučića kao najodgovornijeg za etabliranje političkog sistema u kome su stručnjaci u potpunom zasenku podobnih i korumpiranih političara", navedeno je u saopštenju.

U DS-u smatraju da je to neophodan uslov da se započne i gašenje požara.

"To se svakako ne može uraditi pod ovim uslovima, jer nikada se do sada nije dogodilo da bilo koji požar ugasi onaj koji ga je sam i potpalio", piše u saopštenju.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina