Web Analytics
Đedović Handanović s ambasadorkom Rumunije o izgradnji gasne interkonekcije i projektu RHE Đerdap 3 - BetaRS

Đedović Handanović s ambasadorkom Rumunije o izgradnji gasne interkonekcije i projektu RHE Đerdap 3

Tranzicija | 20.05.2024 | access_time 13:45
Đedović Handanović s ambasadorkom Rumunije o izgradnji gasne interkonekcije i projektu RHE Đerdap 3
Foto: MRE Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas s ambasadorkom Rumunije u Srbiji Silvijom Davidoju o projektima od zajedničkog interesa u oblasti snabdevanja gasom i elektroenergetskom sektoru, među kojima je najvažnija izgradnja reverzibilne hidroelektrane (RHE) Đerdap 3.

Đedović Handanović je naglasila da su Srbija i Rumunija dve tradicionalno prijateljske zemlje, koje su u poslednjih 10 godina udvostručile obim trgovinske razmene, kao i da se u oblasti energetike pripremaju važni projekti od zajedničkog interesa, saopštilo je Ministarstvo.

"Usaglasili smo Memorandum o razumevanju u vezi sa realizacijom projekta gasne interekonekcije Srbija-Rumunija, koji je u postupku usvajanja na Vladi i očekujemo da bude potpisan uskoro", rekla je ministarka.

Ona je istakla da je ta interekonkcija važna zbog diversifikacije snabdevanja gasom i dodatne sigurnosti snabdevanja potrošača.

"Vrednost investicije u izgradnju deonice od Mokrina do granice sa Rumunijom dužine 12,8 kilometara, iznosi 12 miliona evra, a planiramo da izgradnja bude završena tokom 2026. godine", kazala je ministarka.

Dodala je da je gasna interkonekcija Srbija-Rumunija dugačka 85 kilometara sa rumunske strane, navodeći i da je obezbeđena podrška Evropske unije za izgradnju ove deonice.

"Nakon uspešno završene revitalizacije HE Đerdap 1, kojom je dobijeno novih 114 zelenih megavata, i produžen radni vek elektrane za najmanje 30 godina, naredne godine treba da počne revitalizacija i HE Đerdap 2. Za elektroenergetski sistem Srbije rekonstrukcija i povećanje snage HE Đerdap 2 za oko 50 MW značiće veću stabilnost, kao i upotrebljivost rekonstruisanih agregata u narednih najmanje 30 godina od rekonstrukcije", precizirala je Đedović Handanović.

Ona je naglasila da je za obezbeđivanje dovoljno energije za balansiranje novih kapaciteta iz OIE u procesu energetske tranzicije, posebno važna izgradnja novih reverzibilnih hidroelektrana.

"Izgradnja RHE Đerdap 3 jedan je od najvećih projekata ne samo u Srbiji nego i u regionu. Završena je Prethodna studija opravdanosti sa Generalnim projektom, a Vlada Srbije proglasila je izgradnju RHE Đerdap 3 projektom od posebnog značaja. Koordinacija sa kolegama iz Rumunije biće veoma važna kako bismo realizovali ovako kompleksan projekat i zato smo formirali timove i na srpskoj i na rumunskoj strani koji će usko sarađivati u budućnosti", navela je ministarka.

Na sasatanku je razgovarano i o planovima za povećanje kapaciteta za prenos električne energije, imajući u vidu značajan obim trgovine električnom energijom koji se obavlja između dve zemlje.

Obe zemlje deo su Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, a kroz projekat Beograd planirano je da se prenosni kapaciteti na srpsko-rumunskoj granici povećaju za oko 500 megavata.

Ambasadorka Rumunije informisala je ministarku Đedović Handanović o aktivnostima rumunske strane u vezi sa projektima od zajedničkog interesa dve države.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije