Web Analytics
Đerlek: Cilj Eko foruma je podizanje ekološke svesti o reciklaži i obnovljivim izvorima - BetaRS

Đerlek: Cilj Eko foruma je podizanje ekološke svesti o reciklaži i obnovljivim izvorima

Izvori | Izvor: Beta | 20.05.2024 | access_time 15:10
Đerlek: Cilj Eko foruma je podizanje ekološke svesti o reciklaži i obnovljivim izvorima
 Na Zlatiboru je danas otvoren trodnevni Eko forum, čiji je cilj, kako je kazao potpredsednik Skupštine Srbije Edin Đerlek, podizanje ekološke svesti o značaju reciklaže i upravljanja otpadom, cirkularne ekonomije, e-mobilnosti i obnovljivih izvora energije.

Đerlek je istakao da Srbija puno ulaže u projekte smanjivanja zagađenja vazduha, vode i zemljišta i da mora podizati svest građana o ekologiji, saopštila je Opština Čajetina.

"Svesni smo problema koje imamo u Srbiji i ona nije jedina zemlja koja se suočila sa problemima ekološke prirode, ali Srbija ulaže značajna sredstva u njihovo rešavanje", rekao je Đerlek.

Narodni poslanik Zdrave Srbije Miroljub Albijanić govorio je o značaju podizanja ekološke svesti i gašenju požara na regionalnoj deponiji "Duboka" kod Užica.

"I predsednica Grada Užica i ostali predstavnici lokalnih samouprava osnivača deponije su pomogli sa mehanizacijom, a i država sa svoje strane čini sve da problem bude rešen", rekao je Albijanić.

Apelovao je da problem bude trajno rešen, da se otpad odlaže na najbolji način, kako bi građani u svim opštinama koje gravitiraju ka deponiji kvalitetno živeli.

Predstavnica kompanije "Vozim na struju" Zorana Đorić, koja je organizator zlatiborskog Eko foruma, navela je da je Srbija u odnosu na zemlje okruženja, u toj oblasti naprednija.

"Elektro mobilnost je sadašnjost, nije budućnost, i ono što je sjajno kod uvođenja električnih vozila su kvote tako da možemo pratiti podatke o uvođenju električnih vozila u kompanijama. U Srbiji imamo kompaniju sa 300 elektro vozila u svom voznom parku, tako da ne zaostajemo za drugim zemljama", rekla je Đorić.

Teme