Web Analytics
Šef kineske diplomatije: Princip o jednoj Kini uporište mira u tajvanskom moreuzu - BetaRS

Šef kineske diplomatije: Princip o jednoj Kini uporište mira u tajvanskom moreuzu

Svet | Izvor: Beta | 21.05.2024 | access_time 10:55
Šef kineske diplomatije: Princip o jednoj Kini uporište mira u tajvanskom moreuzu
Foto: CMG
Kineski ministar spoljih poslova Vang Ji podvukao je tokom sastanka Saveta ministara spoljnih poslova Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u Astani da je princip o jednoj Kini čvrst temelj mira između dve obale tajvanskog moreuza.

Bez obzira na to kako se bude menjala situacija na ostrvu Tajvan, to neće promeniti istorijske i pravne činjenice da je Tajvan deo Kine ili istorijski trend ka neizbežnom ponovnom ujedinjenju Kine, dodao je Vang koji je takođe i član Politbiroa CK KPK, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Nedavno su politički lideri i ličnosti iz svih društvenih krugova u mnogim zemljama, uključujući zemlje članice SCO izjavili da podržavaju kineske pravne postupke protiv "nezavisnosti Tajvana" i poteze koji promovišu ponovno ujedinjenje, što još jednom pokazuje da je podrška međunarodne zajednice principu jedne Kine nepokolebljiva, rekao je Vang.

Svaki pokušaj osporavanja ili negiranja principa jedne Kine završiće se samo neuspehom, naglasio je on.

Tom prilikom, Vang je primetio da Kairska deklaracija iz 1943. i Potsdamska deklaracija iz 1945. jasno određuju da Tajvan, kineska teritorija koju je ukrao Japan, treba da bude vraćen Kini. Ovi dokumenti, koji imaju međunarodnu pravnu snagu, postali su sastavni deo međunarodnog poretka nakon Drugog svetskog rata, kao i kolektivno sećanje međunarodne zajednice, dodao je on.

Vang je rekao da je seperatistička akcija snaga koje se zalažu za „nezavisnost Tajvana“ najozbiljni izazov međunarodnom poretku i najvaće pretnja miru i stabilnosti sa dve obale tajvanskog moreuza.

Princip jedne Kine je politički preduslov za uspostavljanje i razvoj diplomatskih odnosa između Kine i drugih zemalja i čvrst temelj mira i stabilnosti između dve obale tajvanskog moreuza.

Kineski narod dosledno održava zajedničko uverenje da se domovina ne može podeliti, zemlja se ne može destabilizovati, njene etničke grupe se ne mogu razdvojiti i njena civilizacija ne može biti uništena, rekao je Vang.

Naglašavajući da je tajvansko pitanje unutrašnja stvar Kine, Vang je podvukao da je postizanje potpunog ponovnog ujedinjenja Kine zajednička težnja svih sinova i ćerki kineske nacije, kao i istorijski trend koji nijedna sila ne može zaustaviti.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika