Web Analytics
PKS: U SAD potpisan Memorandum o saradnji privrednih komora Zapadnog Balkana u oblasti turizma - BetaRS

PKS: U SAD potpisan Memorandum o saradnji privrednih komora Zapadnog Balkana u oblasti turizma

Ekonomija | 21.05.2024 | access_time 20:40
PKS: U SAD potpisan Memorandum o saradnji privrednih komora Zapadnog Balkana u oblasti turizma
pks.rs
Memorandum o saradnji privrednih komora Zapadnog Balkana u oblasti turizma danas je potpisan u Kongresu SAD, u Vašingtonu, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

U saopštenju piše da je memorandum u ime PKS potpisao Mihailo Vesović, koji je rekao da je to "prvi, zajednički korak u predstavljanju Zapadnog Balkana kao jedinstvene turističke destinacije za američke posetioce".

Vesović, direktor Sektora PKS za strateške analize, usluge i internacionalizaciju je kazao da je to i "deo zajedničkog i sveukupnog rada na promeni imidža regiona" u javnosti SAD.

"Za Srbiju kao najvećeg tržišta na Zapadnom Balkanu ovo je prilika za bolje pozicioniranje i promovisanje i drugih ekonomskih oblasti saradnje”, kazao je Vesović.
 
Delegacija PKS učestvuje na Ekonomskom forumu jugoistočne Evropem u Kongresu SAD u organizaciji Transatlantske liderske mreže i Evropskog centra Atlantskog saveta iz Vašingtona i Instituta za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda.

Skup je okupio državne zvaničnike, predstavnike komora, poslovnih asocijacija, administracije SAD i stručnjake koji se bave Zapadnim Balkanom.

Na forumu je bilo reči o unapređenju ekonomske saradnje i integracije na Zapadnom Balkanu koje pruža "Novi plan rasta EU" i ulozi SAD.

Razgvoralo se i o svim izazovima sa kojima se poslovna zajednica suočava.

Veliko interesovanje izazvala je diskusija o energetskoj diverzifikaciji, izazovima i mogućnostima koje zelena energetska tranzicija pruža, piše u saopštenju.

Savetnik predsednika PKS Nenad Đurđević naglasio je važnost produbljivanja regionalne saradnje kao jednog od preduslova za učešće u jedinstvenom tržištu EU.

"Kako bi se iskoristile prednosti jedinstvenog evropskog tržišta potrebno je obezbediti bolju institucionalnu koordinaciju i saradnju svih aktera na Zapadnom Balkanu", rekao je Đurđević.  

Tokom posete Vašingtonu delegacija PKS imaće sastanke sa predstavnicima komiteta za spoljne poslove Kongresa SAD i predstavnicima Stejt Departmenta.

Razgovaraće i sa pomoćnikom sekretara za Evropu, Evroaziju Davidom DeFalkom, koopredsedicom kokusa za Srbiju Klaudijom Teni i predstavnicima DFC (Development Finance Corporation).

Teme