Web Analytics
Finska i Litvanija traže odgovor Rusije koja namerava da proširi teritorijalne vode na Baltiku - BetaRS

Finska i Litvanija traže odgovor Rusije koja namerava da proširi teritorijalne vode na Baltiku

Svet | Izvor: Beta-AFP | 22.05.2024 | access_time 14:50
Finska i Litvanija traže odgovor Rusije koja namerava da proširi teritorijalne vode na Baltiku
Finska i Litvanija su danas tražile od Rusije da objasni nameru da proširi svoje teritorijalne vode i time izmeni granice na moru s te dve države.

Po nacrtu uredbe Ministarstva odbrane Rusije, objavljenom u utorak, Moskva namerava da proširi teritorijalne vode izmenom granice s Finskom i Litvanijom u Baltičkom moru - u zapadnom regionu enklave Kalinjingrada i u istočnom delu Finskog zaliva.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je promena granice od januaru 2025. neophodna jer je sovjetsko oznašavanje granice iz 1985. godine koristilo nautičke karte s polovine 20. veka koje ne odgovaraju u potpunosti savremenijim kartografskim koordinatama.

Ta promena bi delove finske i litvanske pomorske tetitoije stavila pod rusku kontrolu, te Finska i Litvanija smatraju da bi to mogao da bude novi čin "hibridnog rata" Rusije.

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije je pozvalo ruske vlasti da daju potpuno objašnjenja, dok je ministarka spoljnih poslova Finske Elina Valtonen rekla novinarima da Helsinki "prati situaciju" i da "nema zvanične informacije o tome šta Rusija planira".

"Ne smemo zaboraviti da sejanje konfuzije znači i hibridni uticaj, Finska neće dozvoliti da bude dezorijentisana", napisala je finska ministarka danas na platformi Iks (X) i ukazala da se od Rusija očekuje da poštuje Konvenciju UN o pomorskom pravu čija je potpisnica.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis takođe je ocenio da je "u toku nova ruska hibridna operacija, ovog puta u pokušaju da se u Baltičkom moru proširi strah, neizvesnost i sumnja u njihove (ruske) namere", napisao je on na Iks-u.

Po njegovim rečima, to očigledno zaoštravanje protiv NATO-a i EU zahteva "čvrst i adekvatan odgovor".

Litvanija je u aprilu 2022, kao odgovor na pokolj u ukrajinskom selu Buči, proterala ambasadora Rusije i spustila nivo diplomatskih odnosa s Moskvom.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika