Web Analytics
Jovanović (CLS): Više analiza pokazalo da izmeštanje tramvaja iz Pariske nije dobro rešenje - BetaRS

Jovanović (CLS): Više analiza pokazalo da izmeštanje tramvaja iz Pariske nije dobro rešenje

Politika | 23.05.2024 | access_time 09:55
Jovanović (CLS): Više analiza pokazalo da izmeštanje tramvaja iz Pariske nije dobro rešenje
Foto: Youtube/Printscreen
Direktor beogradskog Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović ocenio je danas da je ideja o pretvaranju Pariske ulice u pešačku zonu i premeštanje tramvaja na Donji Kalemegedan stara više od 30 godina i da je više saobraćajnih analiza pokazalo veliku manjkavost tog rešenja.

On je u pisanoj izjavi naveo da je jedan od zaključaka tih studija bio da tramvaj ne treba izmeštati sa postojeće trase, s obzirom da intervali prolaska tramvaja nikako ne ugrožavaju pešačke tokove.

"U svetu su, uostalom, poznata rešenja zajedničkog vođenja pešaka i javnog saobraćaja kroz pešačke zone. Pogotovo što taj pešački saobraćaj kod nas na tom pravcu nema isti intenzitet ni tokom dana, niti tokom dana u nedelji", rekao je Jovanović.

Ocenio je i da predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić treba da "izbegava pozivanje na Branu Jovina i ostale velikane graditeljstva, jer ih prosto ne razume".

Prema Jovanovićevim rečima, Brana Jovin jeste razmatrao ideju potpune pešačke veze Knez Mihailove i Kalemegdana, ali samo ako se istovremeno napravi drumski tunel i podzemni javni prevoz. 

Šapić, koji je i kandidat liste "Aleksandar Vučić-Beograd sutra" za gradonačelnik, juče je najavio novu pešačku zonu u centru grada koja će spojiti Kalemegdan i Knez Mihailovu ulicu. 

Nova pešačka zona će zahvatiti deo Pariske i Ulice Tadeuša Košćuška prema Kalemegdanu. 

Teme