Web Analytics
Panel 'Na kafi sa psihologom': Mladi se ne osećaju svemoćno - BetaRS

Panel 'Na kafi sa psihologom': Mladi se ne osećaju svemoćno

Drustvo | 23.05.2024 | access_time 13:40
Panel 'Na kafi sa psihologom': Mladi se ne osećaju svemoćno
Foto: YTPrintScreen

Sa tribine "Na kafi sa psihologom" upriličene večeras povodom pet godina projekta posvećene temi "Mladi pod pritiskom, kriza srednjih 20ih" učesnici su poručili da se mladi ne osećaju svemoćno a tu dekadu života opisali "haos sa velikim očekivanjima".

Učesnici panela održanog u prostorijama Dorćol plac složili su se da je pritisak u vezi sa nemanjem vremena, osećanja da se negde kasni najuniverzalnije iskustvo sa kojim se mladi susreću.

Naučna saradnica Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Marina Videnović kazala je da su dvadesete doba kada se osobe susreću sa procesom preispivanja spolja, poput izbora karijere ali i iznutra, donošenja odluka i procenjivanja.

"Iako su to uglavnom prvi koraci u osamostaljivanju, prave se i neke početničke greške, ali tu uvek ostaje one energije i poleta prvog pokušaja. Međutim mladi moraju znati da odluke koje sada odnose ne moraju biti konačne".

Videnović je kazala da smatra da naše društvo nije dovoljno ohrabrujuće za pokušaje mladih i da su, iako su greške sastavni deo života, pokušaji vezani za strahovanje koje stvara teskobu i anksioznost.

Ispred FIST festivala Anja Stanković je kazala da je pritisak na mlade odabran kao tema kojom će se on ove godine baviti baš zbog njegove univerzalnosti ali i zbog toga što u tom dobu osobe sigurno trebaju pomoć da donesu ispravne odluke, ali se od njih očekuje da su sami za to sposobni.

"Haos sa velikim očekivanjima, tako opisujem tu dekadu. Tada kreće pritisak i od roditelja i od društva i od nas samih i mi smo praktično bačeni u vatru a veliki je tabu kod nas u dvadesetih godina da kažemo da nam je potrebna pomoć", kazala je ona.

Ona je dodala da pritisak ne dolazi samo iz najbliže sredine već da su mladi, izloženi društvenim mrežama, izloženi globalnim trendovima ali i da nije sistem taj koji vrši najveću opresiju već je veća ona koju postavljamo sami sebi.

"Naše generacije su okružene trendovima. Moraš imati zdrav život, imati zdrave navike, učiti, imati rutinu, spavati 8 sati a opet imati socijalni život. Pred nama stoje nerealna očekivanja koja se promovišu na društvenim mrežama kao ostvariva", kazala je ona.

Glumac Ognjen Mićović kazao je da se mladi plaše da otkriju svetu svoje neznanje i da se on bori da se ne plaši da prizna da ne što ne zna, navodeći da je ta odgovornost da se sve morati već saznati glavni izvor pritiska.

"Pritisak pokreće strah od neznanja, strah da ćemo ispasti glupi u društvu. Lepše je kada odmah verbalizujemo stvari kada dozvolimo da budemo ranjivi, mi se plašimo da kažemo da ne znamo jer reakcije budu negativne", kazao je on.

On je citirao glumca Filipa Đurića koji je kazao da razgovor sa ljudima bude zanimljiviji kada priznaš da nešto ne znaš.

"Ako uporedimo generacije, starija generacija se suprostavljala sistemu a mi se suprostavljamo sami sa sobom. Mi samo tražimo neku potvrdu, fali nam samopotvrde. Zato ne možemo da rušimo vlast, živimo za lajk", kazao je Mićović.

Direktor kompanije Hemofarm Ronald Zeliger obratio se na kraju panela na koktelu povodom rođendana tribine organizuje Hemofarm fondacija u partnerstvu sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Art komunom Dorćol Plac i koje su kampanje za borbu protiv depresije i stigme - "Nesalomivi".

"Stigmatizacija bolesnih ozbiljno utiče na dobrobit pacijenata, ali i njihovih porodica, zbog čega su projekti kao što je "Na kafi sa psihologom" preko potrebni jer glasno govore o onome o čemu se ćuti, pružaju podršku pojedincu i društvu i razbijaju predrasude koje su o ljudima sa mentalnim poteškoćama stvorile ranije generacije", kazao je on.

Danijel Sinani, dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu kazao je tom prilikom da je prioritet podizanje svesti o problemima mentalnog zdravlja i njihovo približavanje široj publici.

"Kao pokretaču brojnih inicijativa, Filozofskom fakultetu je važno da bude partner na ovom projektu i da nastavi da radi na destigmatizaciji mentalnih problema i podsticanju suočavanja sa ovim pitanjima u sigurnom i podržavajućem okruženju", kazao je on.

Teme