Web Analytics
Tonković za Betu: Četiri od pet ponuđenih listi u Subotici su liste stranaka na vlasti - BetaRS

Tonković za Betu: Četiri od pet ponuđenih listi u Subotici su liste stranaka na vlasti

Vojvodina | 23.05.2024 | access_time 16:10
Tonković za Betu: Četiri od pet ponuđenih listi u Subotici su liste stranaka na vlasti
Foto: Beta/Milan Obradović

Kandidatkinja za gradonačelnicu liste "Subotica protiv nasilja - Biram Suboticu" Nela Tonković izjavila je danas da je ta lista jedina iz opozicije koja učestvuje na lokalnim izborima 2. juna, jer su četiri preostale izborne liste predate od stranaka koje su na vlasti.

Tonković je za agenciju Beta rekla da listu Marte Aroksalaši Stamenković "Za kulturnu Suboticu" doživljava kao listu stranke na vlasti.

"Aroksalaši Stamenković je u decembru 2023. godine bila među 2.000 potpisnika koji su dali podršku Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci. Dakle, ne mogu da je vidim kao opoziciju", rekla je Tonković.

Ona je podsetila da se pojavila informacija i o "jednom odbijenom kontroloru kog je predložila ova lista, a koji je član Srpske napredne stranke".

"Sve ove veze sa vladajućom strankom naprosto ukazuju na to da ta lista po mom sudu nije fantomska, ona je veoma javno vezana sa strankom na vlasti i kreirana da se možda jedan određeni broj naših sugrađana zbuni ili dovede u zabludu. Što se tiče ostalih lista - vidim ih kao liste stranaka na vlasti koje vode ovaj grad već deset godina", ocenila je Tonković.

Ona je navela da smatra da je Subotica jedan od srećnijih gradova koji uopšte ima predstavnike opozicije na predstojećim lokalnim izborima.

"Svedoci smo da je u brojnim drugim mestima u Srbiji jedan određeni deo opozicionih listi odbijen, pa tako neki gradovi nemaju izbor, jer imaju samo liste stranaka koje su u vlasti", kazala je Tonković.

Prema njenim rečima, njena lista će se u naredne četiri godine, ukoliko dobije poverenje građana, zalagati za rešavanje pitanja koja se tiču planskog i urbanističkog razvoja grada, dostojanstvenog života građana Subotice i pitanja održive budućnosti.

"Rešavanje nagomilanih i otvorenih problema grada vidim u profesionalizaciji Gradske uprave u Subotici, u drugačijem, boljem, pravednijem i solidarnijem raspoređivanju budžetskih sredstava i rukovođenju načelom znanja i odgovornosti u postavljanju dobronamernih ljudi koji treba da brinu o glavnim resursima grada, jer to nije načelo kojim se rukovode stranke na vlasti", istakla je Tonković.

Ocenila je da je "stav apolitičnosti opasan za jedno društvo jer od građana čini anulirane ljude, jedinke podložne manipulaciji".

Koaliciju "Subotica protiv nasilja - Biram Suboticu - Nela Tonković" na predstojećim lokalnim izborima koji će biti održani 2. juna čine Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Zeleno-levi front i Demokratska zajednica Hrvata.

Na lokalnim izborima u Subotici učestvuju i izborne liste "Aleksandar Vučić - Subotica sutra", "Savez vojvođanskih Mađara - dr Balint Pastor", "Za pravednu Suboticu - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Stranka pravde i pomirenja - Tomislav Žigmanov" i Grupa građana "Za kulturnu Suboticu".

Teme