Web Analytics
Predstavnici koalicije 'Biram Beograd' kritikovali rušenje Sajma - BetaRS

Predstavnici koalicije 'Biram Beograd' kritikovali rušenje Sajma

Politika | 23.05.2024 | access_time 17:25
Predstavnici koalicije 'Biram Beograd' kritikovali rušenje Sajma
Foto: Beta/Milan Ilić

Predstavnici izborne koalicije "Biramo Beograd" kritikovali su danas najave vlasti o rušenju Beogradskog sajma i najavili da će ga braniti.

Kandidat te koalicije za gradonačelnika Beograda Dobrica Veselinović je na konferenciji za novinare pozvao građane da izađu na predstojeće izbore zakazane za 2. jun i da ih podrže, te ukazao da će time sprečiti "taj i ostale štetne projekte vlasti".

Tu koaliciju čine Zeleno-levi front, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije, Ekološki ustanak i Narodni pokret Srbije.

Veselinović je, ispred hale 1 Beogradskog sajma naglasiio potrebu da kompleks sajma i javno zemljište budu sačuvani jer, kako je podsetio, vlast ima plan da Beograd na vodi proširi i na to područje.

Naveo je da je ranije Vlada Srbije donela odluku u vezi širenja područja Beograd na vodi a što obuhvata i Beogradski sajam i područje oko Brodogradilišta, kao i područje do stare Šećerane...

"O tome smo govorili u ovoj predizbornoj kampanji i govorićemo i posle... mi kao koalicija "Biramo Beograd" pozivamo i Vladu Srbije i gradsku vlast da od te ideje odustanu", kazao je on.

"U Beogradu na vodi se ogleda politika Srspke napredne stranke (SNS) a to je da se bogati učini još bogatijim a da, paralelno, građani Beograda nemaju osnovnu infrastrukturu", kazao je Veselinović.



Podsetio je da u naseljima na levoj obali Dunava, uprkos višegodišnjim obećanjima, ne postoji kanalizacija, te ukazao na brojne  saobraćajne i druge  probleme u gradu.

"To sve govoriio o politici vlasti i zato smo izašli da se borimo... zato što smatramo da moramo da uzmemo stvar u svoje ruke", kazao je on.

Pozvao je, u ime koalicije, građane i građanke da izađu na predstojeće izbore jer, kako je kazao, tako može da bude sačuvan ne samo Sajam nego i druge kulturno- istorijske celine, da bude poboljšan javni saobraćaj...

Prema njegovim rečima, ako pobedi opozicija biće sprečen investitorski urbanizam u Beograda, glavni grad neće biti među najzagađenijim u Evropi, biće sprečena korupcija....

"Jako je važno da se 2. juna izađe na izbore jer tada građani biraju u kakvom gradu, kakvom bloku, opštini žele da žive", kazao je on.

Kako je naveo, koalicja čiji je kandidat za gradonačelnika će učiniti sve da Sajam ostane tu gde je sada i neće dozvoliti njegovo rušenje.

Predstavnik Pokreta slobodnih građana Vladimir Pajić je kazao da da će koalicija "Biramo Beograd" prema kompleksu Sajma postupati u skladu s njegoviim značajem a to je, kako je kazao, da sve hale budu zaštećene u svom "punom kapacitetu".

"Nema govora o tome da Beograd na vodi može da doživi širenje na ovu stranu... ovde za to mesta nema, sve hale moraju da ostanu sajamski prostor što im je i osnovna namena", kazao je on.
Predstavnici koalicije 'Biram Beograd' kritikovali rušenje Sajma
Foto: Beta/Milan Ilic


Prema njegovim rečima, značajno je i što je nedavno, na jednoj konferenciji više od 300 inženjera, arhitekata i drugih stručnjaka izašlo sa zajedničkim stavom da Sajam treba sačuvati, jer je kulturno dobro.

"To je važno jer se ne radi samo o političkoj poruci koju mi šaljemo, već se radi o stručnom upozorenju da će rušenjem Sajma Beograd kao grad biti oštećen od strane sopstvene vlasti", kazao je Pajić.

Kandidat za zamenika gradonačelnika te koalicija Miloš Pavlović je kazao i da su decembarski izbori "jasno pokazali da su građanii protiiv rušenja Sajma" jer su, kakoje naveo, stranke koje su se u kampanji deklarisale kao opozicija u gradskoj skupštini osvojile više od 55 mandata.

"Mislim da su jasno stavili do znanja da je politika Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije prema Beogradu i Beograđanima... nešto od čega su se jasno ogradili", kazao je Pavlović.
Predstavnici koalicije 'Biram Beograd' kritikovali rušenje Sajma
Foto: Beta/Milan Ilic


Pozvao je građane da na izborima 2. juna glasaju za koaliciju "Biramo Beograda".

"Pozivamo ih i da zajedno sa nama, ukoliko bude potrebno, a nadam se neće jer ćemo pobediti na izborima, branimo Sajam", kazao je on.

Jedan od graditelja Sajma, nekadašanji brigadir iz tog perioda, Radoje Stevanović je podsetio na period izgradnje Sajma, te ukazao da ga "srušti može svako" ali da ga, kako je naveo, razvijati i čuvati za Beograđane, ovi koji su na vlasti očigledno ne mogu".

"Suprotstavićemo im se svim mogućim sredstvima... ja kažem da ću doći da branim svojim grudima Sajam", kazao je on.
Predstavnici koalicije 'Biram Beograd' kritikovali rušenje Sajma
Foto: Beta/Milan Ilic


Naveo je da će biti "potpuno drugačije" ako građani na izborima daju poverenje takvoj gradskoj skupštini koja neće dozvoliti da Sajam bude srušen.

"Biće potpuno drugačije ako većina odbornika u Skupštini grada digne glas protiv rušiteljstva... biće drugačije ako Skupština grada ne da ni Sajam, ni staru Šećeranu, ni hotel Jugoslaviju...", kazao je on.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

 

Teme