Web Analytics
Tri hotela iz Beograda za mesec dana preradila 5,8 tona otpada od hrane u biogas i kompost - BetaRS

Tri hotela iz Beograda za mesec dana preradila 5,8 tona otpada od hrane u biogas i kompost

Izvori | Izvor: Beta | 24.05.2024 | access_time 14:45
Tri hotela iz Beograda za mesec dana preradila 5,8 tona otpada od hrane u biogas i kompost
Beogradski hoteli "Crown Plaza", "Radisson Collection" i ketering "Sava Centra", u vlasništvu kompanije Delta holding, pronačli su rešenje za tretman biootpada i za mesec dana prikupili su 5,8 tona otpada od hrane i predali ga kompaniji "Esotron", koja od biootpada proizvodi toplotnu i električnu energiju i organsko đubrivo (kompost), saopštio je danas Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na taj način je, kako je precizirano, ostvarena ušteda od četiri tone CO2, što je jednako količini koju apsorbuje 190 stabala tokom godinu dana, a projekat je sproveden u okviru inicijative "Cirkularne zajednice u Srbiji".

Iz UNDP-a su odsetili da je kompanija "Esotron" prethodno organizovala obuke za zaposlene u kuhinjama tih hotela i kongresnog centra o pravilnom sakupljanju i odlaganju otpada od hrane, koji se od aprila sakupljao dva puta nedeljno.

Restorani u Beogradu, kako se procenjuje, godišnje proizvedu oko 40.000 tona otpada od hrane.

"Planiramo da proširimo ovu inicijativu i na studentske menze, predškolske kuhinje i restorane Vlade, nakon čega bi se doneli zaključci na osnovu kojih bi se odvajanje, sakupljanje i prerada otpada od hrane u Horeca sektoru propisali kao zakonska obaveza", rekla je državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Srbije Sandra Dokić.

Navela je da je neophodno da se u ovakve inicijative uključi što veći broj kompanija i pojedinaca.

Kompanija "Esotron" je dobila podršku Globalnog fonda za životnu sredinu za izgradnju novog centra za transformaciju biootpada u opštini Srbobran, gde će prerađivati industrijski mulj i mulj iz komunalnih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u okviru inicijative "Cirkularne zajednice", koju sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine Srbije.

Teme