Tri hotela iz Beograda za mesec dana preradila 5,8 tona otpada od hrane u biogas i kompost
Na taj način je, kako je precizirano, ostvarena ušteda od četiri tone CO2, što je jednako količini koju apsorbuje 190 stabala tokom godinu dana, a projekat je sproveden u okviru inicijative "Cirkularne zajednice u Srbiji".
Iz UNDP-a su odsetili da je kompanija "Esotron" prethodno organizovala obuke za zaposlene u kuhinjama tih hotela i kongresnog centra o pravilnom sakupljanju i odlaganju otpada od hrane, koji se od aprila sakupljao dva puta nedeljno.
Restorani u Beogradu, kako se procenjuje, godišnje proizvedu oko 40.000 tona otpada od hrane.
"Planiramo da proširimo ovu inicijativu i na studentske menze, predškolske kuhinje i restorane Vlade, nakon čega bi se doneli zaključci na osnovu kojih bi se odvajanje, sakupljanje i prerada otpada od hrane u Horeca sektoru propisali kao zakonska obaveza", rekla je državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Srbije Sandra Dokić.
Navela je da je neophodno da se u ovakve inicijative uključi što veći broj kompanija i pojedinaca.
Kompanija "Esotron" je dobila podršku Globalnog fonda za životnu sredinu za izgradnju novog centra za transformaciju biootpada u opštini Srbobran, gde će prerađivati industrijski mulj i mulj iz komunalnih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u okviru inicijative "Cirkularne zajednice", koju sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine Srbije.