Web Analytics
Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce - BetaRS

Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce

Kultura | Izvor: Beta | 24.05.2024 | access_time 15:50
Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce
Park "Аrheološko brdo" u okviru Golubačke tvrđave zvanično je danas otvoren za posetioce, a otvaranju je prethodila revitalizacija spoljnog dvorišta tvrđave vredna 556.650 evra.

Projekat je nastavak procesa revitalizacije Golubačke tvrđave i započeo je arheološkim iskopavanjem parka oko spoljašnjeg bedema u martu 2023. godine, navodi se u saopštenju.

Tokom arheoloških iskopavanja došlo je do otkrića dve krečnjačke peći i dve zgrade koja su najverovatnije bile radionice.

"Građevinski radovi su trajali do decembra 2023. godine i u potpunosti su izmenili buduću prezentaciju i interpretaciju arheološkog parka Golubačke tvrđave, čemu će posetioci moći da posvedoče i dožive njegov originalni srednjovekovni izgled", dodaje se u saopštenju.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva ocenila je da sedam vekova "burne istorije Golubačke tvrđave ilustruje upravo da je istorija Srbije - istorija Evrope, kao i da nasleđe Srbije - evropsko nasleđe".

"Srećni smo i ponosni što zajedno sa našim partnerima iz Nemačke i Austrije finansiramo ovaj projekat, kako bismo zaštitili našu zajedničku kulturu i nasleđe u Srbiji“, istakla je Halačeva i dodala da se nakon rekonstukcije Golubačke tvrđave od pre nekoliko godina, danas upotpunjuje njen turistički potencijal", kazala je Halačeva.

Šef razvojne saradnje Ambasade Nemačke u Srbiji Kristijan Šiling rekao je da projekat revitalizacije Golubačke tvrđave predstavlja jedan od primera najbolje prakse saradnje između Delegacije Evropske unije i ostalih država članica EU.

"Pri realizaciji ovakvih projekata od izuzetnog značaja je komunikacija i kooperacija sa lokalnom zajednicom, korisnicima projekta, jer tako dobijamo povratne informacije na osnovu kojih možemo da prepoznamo i iskoristimo potencijal za razvoj u sektoru turizma", rekao je Šiling i dodao da činjenica da je prošle godine 200.000 ljudi posetilo Golubačku tvrđavu, "samo potvrđuje njen veliki potencijal".

Pomoćnica ministra za turizam i omladinu Dunja Đenić navela je da posebnu vrednost Podunavlju daju upravo srednjovekovne tvrđave među kojima je Golubačka tvrđava.

Zahvalila se Evropskoj uniji i nemačkoj Vladi koji su prepoznali značaj ulaganja u revitalizaciju, očuvanje, unapređenje i prezentaciju kulturnog nasleđa upravo ovog kraja.

"Podunavlje je nesumnjivo jedan od najznačajnijih turističkih potencijala Srbije i nedovoljno iskorišćen. Nadamo se da ćemo kroz ovaj projekat, kroz dodatna ulaganja, nadamo se da će ih biti i ubuduće, moći da u potpunosti stavimo u funkciju i Podunavlje i čitav tok Dunava koji prolazi kroz Srbiju", kazala je Đenić.

Direktorka Golubačke tvrđave Iskra Maksimović rekla je da je projekat revitalizacije, odnosno završavanje spoljašnjeg kompleksa Tvrđave značio nova arheološka iskopavanja čime je formirana staza i omogućen pristup tvrđavi.

"Planiramo da radimo konzervaciju pokretnog materijala koji je pronađen i da razmišljamo o prezentaciji. To je za nas značajno", dodala je Maksimović.

Revitalizacija je sprovedena u okviru projekta "EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam, koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a sprovodi projekat nemačke razvojne saradnje u Srbiji (GIZ).

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama