Web Analytics
Čadež: Pred Srbijom je novi veliki investicioni ciklus - BetaRS

Čadež: Pred Srbijom je novi veliki investicioni ciklus

Ekonomija | 24.05.2024 | access_time 16:05
Čadež: Pred Srbijom je novi veliki investicioni ciklus
pks.rs

Pred Srbijom je novi veliki investicioni ciklus, ozelenjavanje i modernizacija tehnologija i privrede, poručio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež na Poslovnom forumu Italija-Srbija u Trstu.

On je pozvao italijanske privrednike da ulažu u Srbiju koja im zahvaljujući mnogim potpisanim i najavljenim sporazumima o slobodnoj trgovini, daje pristup tržištima od gotovo 2,8 milijardi potrošača.

Godinu dana nakon od poslovnog foruma privrednika Srbije i Italije u Beogradu, prema rečima Čadeža, rezultati saradnje su danas vidljivi.

"Od poslednjeg foruma koji smo organizovali pre godinu dana osnovano je u Srbiji više od 100 preduzeća sa većinskim italijanskim ili mešovito italijansko-srpskim kapitalom. To je već veliki rezultat", izjavio je Čadež, objavila je PKS.

Dodao je da su u tom periodu, skoro sve najvažnije agancije za finansiranje i promociju investicija iz Italije otvorile kancelarije u Beogradu i iz njega servisiraju ceo region.

"To je jako važno jer ove agencije ranije nisu uopšte bile prisutne u našem regionu. Dakle, kada postoji odluka i kada postoji tržište i prilika da se dešavaju", kazao je predsednik PKS.

Prema njegovim rečima, u Trstu je danas prisutno više od 200 kompanija, i iz Srbije i Italije, a PKS je organizovala gotovo 500 B2B razgovora.

Čadež je ocenio da je veoma važan segment foruma to što privrednici imaju priliku da razgovaraju s ministrima na tom skupu i pozvao italijanske kolege da koriste BizChat PKS preko kojeg mogu da dobiju sve neophodne informacije za poslovanje u Srbiji.

On je pozvao italijanske privrednike da u Srbiji investiraju u poljoprivredu, energetiku, da učestvuju u infrastrukturnim i projektima iz oblasti zaštite životne sredine i da zajedno razvijaju trgovinske veze dve zemlje, istakavši značaj regionalnog povezivanja i uklanjanja svih barijera u regionu Zapadnog Balkana.

Istakao je i značaj Trst kao lučkog grada u Italiji, kako za privredu Srbije tako i evropsku, navodeći da srpska i italijanska privreda moraju da iskoriste sve potencijale za saradnju.

Čadež očekuje da se za šest meseci u Srbiji organizuje i održi novi poslovni forum italijanskih i privrednika iz Srbije i time nastavi jačanje saradnje dve ekonomije.

"Mi danas zajedno pravimo nešto što je novi okvir za novu evropsku ekonomiju. Ne delimo se na južnu, severnu, staru i novu Evropu, ili na članove i one koji to nisu, već na one koji imaju viziju i oni koji je nemaju", poručio je Čadež.

Teme