Web Analytics
Delegacija EU u BiH: Nema osnova za 'razdruživanje' - BetaRS

Delegacija EU u BiH: Nema osnova za 'razdruživanje'

Region | 24.05.2024 | access_time 16:30
Delegacija EU u BiH: Nema osnova za 'razdruživanje'
prt.scr

Delegacija Evropske unije (EU) u BiH je danas saopštila da ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na "mirno razdruživanje" Bosne i Hercegovine.

"To ne vodi nigde i kreira nedopustivo strahovanje među građanima" - konstatuje se u saopštenju.

Delegacija piše da je, između ostalog, EU i kroz EUFOR nedvosmisleno posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku i međunarodnom subjektivitetu BiH, sigurnom i bezbednom okruženju.

U piše da je "zeleno svetlo" Evropskog saveta za otvaranje pristupnih pregovora s BiH usledilo posle reformi koje su rezultat doprinosa svih aktera koalicije na državnom nivou (SNSD, probosanska koalicija Trojka i HDZ BiH).

"Od najveće je važnosti da domaći lideri prate jedini realni put - rad na daljim reformama i napretku na evropskom putu, kao što je najsigurnija garancija buduće stabilnosti i prosperiteta za BiH" - ukazuje se u saopštenju.

Delegacija EU u BiH je komentarisala i rezoluciju o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995, juče usvojenu u UN, navodeći da je srebrenički genocid istorijska činjenica, utvrđena u sudskim postupcima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim sudom pravde.

"Pomirenje se može graditi isključivo na istini, miru i pravdi, te empatiji i poštovanju svih civilnih žrtava. Sama EU zasnovana je na ovim principima nakon Drugog svetskog rata" - podseća Delegacija u saopštenju.

Teme