Web Analytics
Bivši izraelski premijer: Priznavanje Palestine od UN zauvek bi uništilo šanse za pregovore - BetaRS

Bivši izraelski premijer: Priznavanje Palestine od UN zauvek bi uništilo šanse za pregovore

Svet | 24.05.2024 | access_time 17:00
Bivši izraelski premijer: Priznavanje Palestine od UN zauvek bi uništilo šanse za pregovore
prt.scr youtube

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je da će priznavanje Palestine kao države, ako se proširi i na kraju bude usvojeno od Ujedinjenih nacija, zauvek uništiti bilo kakve šanse za pregovore Izraela i Palestinaca.

Nakon što su poslednjih dana Španija, Irska i Norveška priznale državu Palestinu, Olmert je u intervjuu za beogradski nedeljnik NIN ukazao da će Palestinci reći da im pregovori više nisu potrebni ako ih Ujedinjene nacije priznaju.

"Obrazloženje će biti da su dobili ono što su očekivali da dobiju od političkog procesa sa Izraelom, i da su sada to dobili bez Izraela, od UN, od sveta. Jedino što sada preostaje je da UN nateraju Izrael da se povuče bez pregovora između nas i njih. To je je najgore što se može dogoditi", kazao je Olmert.

Olmert, premijer Izraela od 2006. do 2009. godine, rekao je i da bi liderima zemalja koji se odlučuju da priznaju palestinsku državu savetovao da to ne rade "jer je kontraproduktivno za politički proces koji bi trebalo da se odvija na Bliskom istoku".

Bivši izraelski premijer, koji je u Beogradu učestvovao na konferenciji organizacije Vorld majnds (World Minds), ocenio je da vlada Izraela koju predvodi Benjamin Netanjahu nikada neće pristati na mirovno rešenje na Bliskom istoku koje bi podrazumevalo stvaranje nezavisne države Palestine.

Obrazlažući taj stav, Olmert je rekao da je Netanjahuova vlada "zaokupljena mesijanskim fantazijama i snovima o velikom Izraelu čiji je Zapadna obala suštinski deo".

"Oni veruju da je zemlja Izrael Jevrejima obećana od Boga. Oni to čitaju u Bibliji kao što svako može da pročita u Bibliji. I zato veruju da je ovo najvažnija sveta misija koju treba da izvrši narod Izraela, a to je da ostane na teritorijama i da pokuša da natera one koji žive na tim teritorijama da ih napuste kako bismo mi mogli da ih u potpunosti pripojimo", kazao je Olmert.

Dodao je da to "nije ono što većina Izraelaca misli", ali da "u to veruje vlada pod Netanjahuovim vođstvom sa njegovim partnerima iz ekstremne desnice, bez kojih nema većinu".

Olmert je rekao i da će Netanjahu "biti bačen na marginu istorije, gde mu je i mesto, zbog onoga što se obavezao, i zbog svojih propusta, da uradi ono što je trebalo da se uradi pre 7. oktobra, 7. oktobra i od tog dana", kada je palestinski ekstremistički Hamas izveo napad na jug Izraela, koji je odgovorio vojnom ofanzivom na Pojas Gaze.

"Većina Izraelaca je ljuta i rastrzana i sada su emotivno vrlo agresivni u suprotstavljanju premijeru i bandi nasilnika koje on zapošljava na različitim ministarskim pozicijama. I neće izdržati. To je samo pitanje kratkog vremena. On će se urušiti", naveo je Olmert.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika