Web Analytics
U Kanu danas završetak 77. Međunarodnog filmskog festivala sa dodelom nagrada - BetaRS

U Kanu danas završetak 77. Međunarodnog filmskog festivala sa dodelom nagrada

Film i TV | Izvor: Beta-AFP | 25.05.2024 | access_time 08:25
U Kanu danas završetak 77. Međunarodnog filmskog festivala sa dodelom nagrada
U Kanu će danas biti završen 77. Međunarodni filmski festival sa dodelom nagrada, dok se za glavno priznanje Zlatnu palmu takmiče 22 filma.

Na spisku filmova za Zlatnu palmu na festivalu, između ostalih je "Megalopolis", čuvenog reditelja Frensisa Forda Kopole (Francis Coppola), koji je vratio u Kan 45 godina posle Zlatne palme za kultni film "Apokalipsa sada".

Na listi je i film reditelja Žaka Odijara (Jacques Audiard), dobitnika Zlatne palme 2015. godine, koji se ove godine takmiči sa ostvarenjem "Emilija Peres", mešavinom krimića i mjuzikla sa Selenom Gomes.

Za Zlatnu palmu se takmiče filmovi ruskog reditelja u izgnanstvu Kirila Serebrenikova "Limonov" i "Kinds od Kindess" Jorgosa Lantimosa.

Reditelj Kristof Onore (Christophe Honore) se takmiči sa filmom "Marcello Mio" posvećenom Marčelu Mastrojaniju (Marcello Mastroianni), preminulom 1996. godine, a čija se 100 godišnjica rođenja obeležava ove godine. O njemu će govoriti Katrin Denev i ćerka Kjara Mastrojani (Chiara).

Meril Strip (74) je prvog dana festivala, 14. maja dobila počasnu Zlatnu palmu.

Prestižna Zlatna palma obično vredna oko 20.000 evra, do samog uručenja, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji i u najvećoj tajnosti se predaje žiriju koji je doneo odluku o dobitniku.

U slučaju "nerešenog rezultata" ili oštećenja nagrade, dodeluje se "rezervna palma" bez datuma.

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodeljuje se "mini-palma", umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji "Određeni pogled".

U okviru Kanskog festivala dodeljuje se nagrada Fripesci, priznanje medjunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije, kao i Kvir palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBT populacije.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama