Web Analytics
Dačić: Rezolucija o Srebrenici nelegalna u dva slučaja, njeni efekti će biti ograničenog dometa - BetaRS

Dačić: Rezolucija o Srebrenici nelegalna u dva slučaja, njeni efekti će biti ograničenog dometa

Politika | 25.05.2024 | access_time 10:50
Dačić: Rezolucija o Srebrenici nelegalna u dva slučaja, njeni efekti će biti ograničenog dometa
Foto: MUP
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je Rezolucija o Međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici, koja je usvojena na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, "nelegalna u dva slučaja".

"Zato što prvo, ne stoji nikakav legitimitet, niti legalitet Bosne i Hercegovine, jer Predsedništvo nije donelo tu odluku. I drugo pitanje, jeste da Generalna skupština nema pravo da stavlja na dnevni red nešto što je na dnevnom redu Saveta bezbednosti bez odobrenja Saveta bezbednosti, a prošle nedelje je bila sednica Saveta bezbednosti o BiH", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Naveo je da takve rezolucije nisu pravno obavezujuće i da će efekti, u smislu tog dana i događaja, zbog broja glasova biti "ograničenog dometa", dok su indirektni efekti potencijalno izazivanje podela u regionu i "izazivanje različitih akcija koje mogu tek da uslede".

"Kao što ste čuli od Bošnjaka, odnosno muslimana i njihovih političara, mnogi od njih sada već razmišljaju o tome da bi mogli da pokrenu neke ponovne tužbe, revizije tih tužbi. Prošli put su oni pokušavali da izvrše reviziju tužbe pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodni sud pravde je to odbio zato što oni nisu imali pravnu legitimaciju, jer nisu imali odluku Predsedništva, a neće imati ni sada", kazao je on.

Govoreći o poziciji Srbije o najavi predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će kolegama u Sarajevu biti upućen predlog za mirno razdruživanje, Dačić je rekao da je za Srbiju prihvatljivo sve što je u skladu sa Dejtonskim sporazumom i sve što je deo dogovora sva tri naroda i oba entiteta.

"Mi poštujemo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao što poštujemo integritet i uopšte samostalnost Republike Srpske i reagovaćemo protiv svakog pokušaja narušavanja Dejtonskog sporazuma, odnosno ukidanja Republike Srpske", naveo je Dačić.

Teme