Web Analytics
U Indiji milioni danas glasaju u šestoj, pretposlednjoj rundi izbora poslanika - BetaRS

U Indiji milioni danas glasaju u šestoj, pretposlednjoj rundi izbora poslanika

Svet | Izvor: Beta-AP | 25.05.2024 | access_time 15:20
U Indiji milioni danas glasaju u šestoj, pretposlednjoj rundi izbora poslanika
Milioni Indijaca danas glasaju u šestoj, pretposlednjoj rundi izbora 543 poslanika donjeg federalnog Parlamenta (Lok Sabha) koji su maratonski i komplikovani zbog mnogoljudnosti te zemlje.

Opozicioni savez pokušava da uzdrma premijera Narendru Modija koji se bori za treći uzastopni mandat za sebe i svoju nacionalističku hinduističku stranku "Bharatija Džanata" (Narod Indije).

Mnogi ljudi stali su u redove na izbornim mestima na početku glasanja već u 7.00 ujutro da izbegnu žarko sunce kasnije tokom dana u jeku indijskog leta. Temperatura je skočila na 43 stepena Celzijusa popodne u glavnom gradu Indije Nju Delhiju.

Izbori se održavaju od 19. aprila do 1. juna, u ukupno sedam faza.

Današnjim glasanjem u 58 izbornih jedinica, uključujući sedam u Nju Delhiju, završiće se glasanje za 89,5 odsto od 543 mesta u donjem domu Parlamenta.

Glasanjem za preostalih 57 mesta 1. juna završiće se šestonedeljni izbori, a glasovi će se brojati 4. juna.

Među ranim glasačima bili su predsednik Drupadi Murmu i ministar spoljnih poslova S. Džaišankar, a u Nju Delhiju su takođe glasale vođe opozicione partije Kongresa, Sonja Gandi i njen sin Raul Gandi.

Ovi izbori se smatraju jednim od najvažinijih u istoriji Indije kao test za političku dominaciju Modija. Ako Modi pobedi on će biti tek drugi indijski vođa koji je zadržao vlast za treći mandat, posle Džavalharlala Nehrua, prvog premijera Indije.

I vlast i opozicija ne znaju šta mogu da očekuju na osnovu izlaznosti koja je bila manja od očekivane u prethodnih pet rundi glasanja.

Izborne vlasti su rekle da preduzimaju mere da osiguraju da glasačima bude udobno - postavile su ventilatore i šatore i obezbedile vodu za piće.

Većina anketa predviđa pobedu Modijeve nacionalističke hinduističke partije Bharatija Džanata (BJP), koja se bori protiv širokog opozicionog saveza, predvođenog Indijskim nacionalnim Kongresom, i moćnih regionalnih partija.

Modi je učestvovao u vrlo žesrtokoj preizbornoj kampanji punoj blaćenja protiv opozicije koju predvodi Raul Gandi, predstavnik porodice Nehru-Gandi koja je dala tri premijera.

Politički analitičar Rašid Kidavi je rekao da je na početku izbora izgledalo da Modi ubedljivo vodi, ali da se sada vidi neki pomak - opozicija izgleda prolazi bolje nego što se očekivalo i izgleda da je Modijeva partija uzdrmana, te on zato vidno pojačava antimuslimansku retoriku da polarizuje glasače.

Kidavi je rekao da je opozicija izazvala Modija usmerenjem svoje kampanje na socijalnu pravdu i povećanu nezaposlenost, što je učinilo da je nadmetanje tešnje nego što se očekivalo.

Modi je vodio stranačku kampanju kao da je predsednička trka, kao referendum o njegovih 10 godina vlasti. On je počeo tvrdnjama da će najsiromašnijima pomoći poklonima, besplatnim zdravstvom, uvođenjem WC-a u njihove domove, ali je promenio smer posle slabe izlaznosti u prvoj rundi izbora i počeo da podstiče nacionalizam većinskih Hinduista optužujući partiju Kongresa da se udvara manjini glasača - Muslimana.

U 1,4 milijarde stanovnika Indije 80 odsto su Hinduisti, a gotovo 14 odsto Muslimani.

Gotovo 970 miliona glasača, više od 10 odsto ukupnog stanovništva sveta, ima pravo glasa da izabere 543 člana donjeg doma Parlamenta s mandatom od pet godina.

Slaba izlaznost glasača iznenadila je neke političke analitičare. U pet rundi glasanja izlaznost je bila između 62,2 odsto do 69,16 odsto, u proseku 65,9 odsto. Na izborima 2019. godine najveća izlaznost je bila 67,11 odsto. Modijeva BJP je 2019. godine osvojila 303 mesta u Parlamentu.

Modi je došao na vlast 2014. kada je izbacio Partiju Kongresa koja je vladala zemljom gotovo 55 godina otkad je Indija dobila nezavisnost od Velike Britanije 1947. godine.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika