Web Analytics
Aleksandar Reljić: Nisam jugonostalgičar, ja sam jugo-futurista - jugoslovenstvo je jedina alternati - BetaRS

Aleksandar Reljić: Nisam jugonostalgičar, ja sam jugo-futurista - jugoslovenstvo je jedina alternati

Društvo | 25.05.2024 | access_time 16:35
Aleksandar Reljić: Nisam jugonostalgičar, ja sam jugo-futurista - jugoslovenstvo je jedina alternati
Foto: Youtube/Printscreen
Selektor programa "Filmski krugovi" u okviru Sterijinog pozorja Aleksandar Reljić izjavio je da on nije "jugonostalgičar", već je "jugo-futurista", jer je, kako je rekao, jugoslovenstvo "jedina alternativa" nacionalističkim ideologijama u regionu.

"Nisam jugnostalgičar, ja sam jugo-futurista. Jugoslovenstvo je jedina alternativa, meni pomaže da udišem vazduh na ovim zatrovanim prostorima", rekao je Reljić, autor nekoliko nagrađenih dokumentarnih filmova i nekadašnji novinar agencije Beta, za vojvođanski portal Autonomija.

Prema njegovim rečima, "možda nema mesta nadi za jugoslovenskom državom", ali "sasvim sigurno ima za bogatim, sadržajnim, te bliskim bratskim i pristojnim komšijskim odnosima u svemu čega se dotaknemo".

Dodao je da mnogi dokumentaristi sa postjugoslovenskog prostora propituju taj jugoslovenski identitet, jer znaju da su mržnja i netrpeljivost, "koje danas živimo, posledica procesa raspada te naše Jugoslavije".

"Mnoge moje kolege su mladi ljudi, koji se nisu rodili u toj zemlji, ali na svojoj koži i u svom okruženju danas osećaju posledice jučerašnjih ratova. Ja ne mogu sveobuvatno i precizno da iskažem kako to mladi autori iz sveta dokumentarng filma tačno vide, ali znam, vidim i osećam da svi mi vidimo, osećamo i propitujemo", naveo je Reljić.

Dodao je da se od pre 30 godina "gotovo ništa nije promenilo" i ocenio da nedostaje istine i realnosti, a umesto toga se i dalje forsiraju "loše priče": negiraju se ratni zločini, zagovara nekažnjavanje ratnih zločinaca, veličaju kriminalci i dopušta im se da postanu "elita" i model, podstiču se agresija i mržnja, nacionalizam se naziva patriotizmom, "još uvek čuvamo Kosovo, a izgubili smo ga".

"Mi i dalje živimo proces raspada Jugoslavije i to je razlog što mnogi stvaraoci propituju ta jugoslovenska obeležja, taj jugoslovenski identitet. Svi mi danas, na žalost, na svojim leđima, umu i dušama, u svojim svakodnevnim životima osećamo to šta je bilo juče – mori nas taj krvavi pir od pre 30 godina", kazao je Reljić.

"Filmski krugovi" su novouspostavljeni prateći program ovogodišnjeg 69. Sterijinog pozorja, a publika će imati poriliku da vidi elekciju dokumentarnih filmova koji se bave jugoslovenskim nasleđem i propitivanjem jugoslovenskog identiteta.

Na repertoaru će biti filmovi "El Shatt – nacrt za utopiju" autora Ivana Ramljaka, "Jedna žena, jedan vek" Želimira Žilnika, "Filmske gerile – Scene iz Fonda Labudović" Miea Turajlić, "Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića, "Pomračenje" Nataše Urban i "Koreni", čija je autorka Tea Lukač.

Premijerno će biti prikazan i performans Mile Turajlić o zaboravljenim političkim narativima zalaganja za slobodu, ravnopravnost naroda u svetu, antikolonijalizam.

Teme