Web Analytics
Evakuacija turista s Nove Kaledonije, u neredima poginulo sedmoro - BetaRS

Evakuacija turista s Nove Kaledonije, u neredima poginulo sedmoro

Svet | Izvor: Beta-AFP | 25.05.2024 | access_time 17:45
Evakuacija turista s Nove Kaledonije, u neredima poginulo sedmoro
Posle Australijanaca i Novozelanđana, danas je počela i evakuacija francuskih turista iz Nove Kaledonije, arhipelaga u Tihom okeanu, dan posle pogibije sedme osobe u neredima protiv francuske vlasti koji potresaju taj južnopacifički arhipelag uprkos nedavnoj poseti predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Turisti su odleteli vojnim avionima sa aerodroma Magenta u Numei, a međunarodni aerodrom Tontouta koji je zatvoren od 14. maja, neće raditi bar do utorka.

U petak je tužilac Noumee Iv Dupas saopštio da je jednog čoveka ubio policajac kada je dvojicu policajaca "napala grupa od petnaestak osoba". Policajac je pritvoren, a tužilaštvo je otvorilo istragu o ubistvu sa umišljajem.

Neredi na Novoj Kaledoniji koja ima manje od 300.000 stanovnika, izbili su zbog usvajanja zakona u Parizu koji predviđa proširenje izbornog tela za pokrajinske izbore u Novoj Kaledoniji, dosad rezervisano za starosedeoce i stanovnike koji su stigli pre 1998. godine, kao i njihove potomke.

Političke snage i stanovnici koji traže okončanje francuske kolonijalne vlasti i nezavisnost Nove Kaledonije, kažu da će ta reforma smanjiti politički značaj starosedelaca i zahtevaju njeno trajno povlačenje. Autohtoni narod Kanaka predstavlja više od 41 odsto lokalnog stanovništva.

Makron je u četvrtak posetio Novu Kaledoniju i obećao da reforma "neće proći na silu". Zakon još mora biti odobren na sastanku oba doma parlamenta da bi bio potvrđen.

Tokom intervjua za lokalne medije u petak, Makron je tražio "odmah" uklanjanje svih blokada demonstranata, "prekid nasilja", posebno pokreta za nezavisnost FLNKS ili CCAT koje Pariz optužuje za orkestriranje nereda.

Međutim, zalažući se za dijalog, šef države namerava da prednost da sporazumu lojalista i separatista do kraja juna, da bi potom mogao da bude "predat na glasanje Kaledoncima".

Bez poziva na uklanjanje blokada, lider CCAT Kristijan Tejn je najavio da će popustiti pritisak da bi se omogućilo dostavljanje goriva i lekova po arhipelagu.

Na Novoj Kaledoniji i i dalje važi vanredno stanje uvedeno 16. maja, na snazi je noćni policijski čas, zabrana okupljanja, prevoz oružja i prodaja alkohola i zabranjena je aplikacija TikTok. 

Nova Kaledonija je grupa ostrva koja je pod francuskom kontrolom od 19. veka, smeštena u južnom Pacifiku. Njena ekonomija je zasnovana na niklu, koja čini čak 20 do 30 odsto svetskih rezervi.

To je dovoljno da izazove strahovanje od mešanja Kine - kaže francuski senator Klod Malure koji je za AFP naglasio da je Pekingu "potreban nikl za proizvodnju baterija".

Rudarenje nikla koje direktno ili indirektno zapošljava 20 do 25 odsto zaposlenih u Kaledoniji, ozbiljno je narušeno neredima.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika