Web Analytics
Malinari nastavlju pregovore sa hladnjačarima o otkupnoj ceni u petak u Vladi Srbije - BetaRS

Malinari nastavlju pregovore sa hladnjačarima o otkupnoj ceni u petak u Vladi Srbije

Ekonomija | 27.05.2024 | access_time 10:25
Malinari nastavlju pregovore sa hladnjačarima o otkupnoj ceni u petak u Vladi Srbije
Foto: Beta/Dragan Gojić

Proizvođači malina u Srbiji trebalo bi da razgovaraju danas sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandrom Martinovićem i vlasnicima hladnjača o minimalanoj ceni tog voća od 400 dinara po kilogramu.

Sastanak predstavnika više udruženja, među kojima je najbrojinije Udruženje proizvođača maline Srbije, i vlasnika hladnjača zakazano je u Vladi Srbije.

"Analiziraćemo uslove na tržištu, ponuda malina je mala, a hladnjačari su uvek tvrdili da cena zavisi od ponude, pa tražimo da minimalna bude 400 dinara po kilogramu", rekao je agenciji Beta predsednik Udruženja proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović.

Dodao je da su zalihe malina iz 2022. i 2023. prodate, a da je ove godine zbog niske prošlogodišnje cene tog voća dosta malinjaka uništeno.

Proizvođači su, kako je naveo, kosili malinjake, razočarani prošlogodišnjom cenom od 200 dinara, a jedan broj nih nije adekvatno pripremio voćnjake za ove godinu pa će rod, koga su dodatno uništile vremense neprilike, mraz i grad biti, manji od 50 odsto do 70 odsto.

Radović je rekao da neće biti velika ponuda ni najvećih proizvođača u svetu jer su i oni imali probleme s vremenskim uslovima.

 

Malinari nastavlju pregovore sa hladnjačarima o otkupnoj ceni u petak u Vladi Srbije

Proizvođači malina u Srbiji nastaviće razgovore u petak, 31. maja, sa vlasnicima hladnjača o otkupnoj ceni tog voća, zaključak je današnjeg razgovora u kome je učestvovao i ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović. 

Vlasnici hladnjača su tražili dodatni rok da odgovore na zahtev proizvođača da minimalna otkupna cena bude oko 400 dinara za kilogram.

Hladnjačari su naveli da se u četvrtak završava sajam u Amsterdamu i da će nakon toga znati kolika je potražnja malina i koliko mogu da plate to voće u otkupu.

Predsednik Udruženja proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović rekao je agenciji Beta, posle skoro četvorosatnog sastanka, da otkupljivači nisu pominjali nikakvu cenu.

"Više su kukali koliko im je teško nego proizvođači. Kada svojim ucenjivačkim odnosom prema proizvođačima doprinesu da se potpuno unište voćnjaci malina, moći će da nude i 3.000 dinara za kilogram, ali maline neće biti", rekao je Radović.

Dodao je da će rod ove godine u Srbiji biti upola manji nego prošle godine i da se može očekivati oko 25.000 do 30.000 tona.

Radović je rekao da su otkupljivači prošle godine kupovali maline za, najviše 200 dinara po kilogramu, a da je to voće u trgovinama bilo daleko skuplje i da su mnogi proizvođači imali gubitak i počeli da uništavaju ili zanemaruju malinjake.

Ove godine na uništenje roda su, prema njegovim rečima, uticale i vremenske neprilike, najpre mraz, a zatim i grad.

Teme