Web Analytics
Kineski naučnici mapiraju mreže mozga makaka majmuna - BetaRS

Kineski naučnici mapiraju mreže mozga makaka majmuna

Zabava | 27.05.2024 | access_time 13:10
Kineski naučnici mapiraju mreže mozga makaka majmuna
Fotografija prikazuje tibetanske makake na šumskoj farmi u Baidži, okrug Nangćian, tibetanska autonomna prefektura Jušu, severozapadna kineska provincija Ćingaj. (Sinhua/Fan Peišen)

Tim kineskih istraživača je uspešno iscrtao novu mrežnu mapu mozga makaka majmuna koja će pomoći da se objasne makroskopski organizacioni obrasci ljudskog mozga, piše Sinhua.

Mapa, koju su napravili istraživači na Institutu za automatizaciju Kineske akademije nauka, podelila je mozak makaka na 304 različita regiona i kvantitativno prikazala anatomske i funkcionalne obrasce povezivanja svakog regiona.

Složeno ljudsko ponašanje je vođeno različitim funkcionalnim mrežama u mozgu. Ove mreže su u suštini kolekcije regiona mozga koji međusobno komuniciraju preko funkcionalnih veza.

Kako su makakiji veoma slični ljudima u smislu genetike, fiziologije i strukture mozga, ova vrsta je idealan model za proučavanje mehanizama ljudskih kognitivnih funkcija i može se koristiti u simulaciji bolesti ljudskog mozga, rekao je Điang Tianzi, a. istraživač na institutu.

Panoramska mapa mozga koja izražava prostornu organizaciju mozga makaka je važan rezultat istraživanja jer se može prevesti za proučavanje ljudskog mozga, rekao je Điang.

Pomaže našem razumevanju funkcije mozga i unaprediće važna polja istraživanja kao što su translaciona medicina, poređenje među vrstama i digitalno modeliranje mozga.

Teme