Web Analytics
Počela izgradnja dve solarne elektrane u Vojvodini kapaciteta 26 MW, vredne 25 miliona evra - BetaRS

Počela izgradnja dve solarne elektrane u Vojvodini kapaciteta 26 MW, vredne 25 miliona evra

Izvori | Izvor: Beta | 27.05.2024 | access_time 13:10
Počela izgradnja dve solarne elektrane u Vojvodini kapaciteta 26 MW, vredne 25 miliona evra
Izraelska kompanija "Nofar Energy" postavila je danas kamen temeljac za izgradnju dve solarne elektrane "Ada1" i "Ada2" u Adi u Vojvodini, kapaciteta 26 MW, a u vrednosti 25 miliona evra.

Na predstavljanju projekta u Beogradu precizirano je da će solarne elektrane biti izgrađene na površini od 30 hektara, a prema kapacitetu, najavljeno je da će to biti najveći solarni park u Srbiji koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine.

Procenjeno je da će te dve solarne elektrane godišnje proizvoditi oko 33 miliona kWh, što okvirno zadovoljava potrebe snabdevanja više od devet hiljada domaćinstava.

Takav vid proizvodnje obnovljive energije, kako je istaknuto, uticaće na očuvanje životne sredine smanjenjem godišnje emisije ugljen dioksida za 25.000 tona, uštedi na gorivu od 12 miliona litara, očuvanju šuma u obimu od preko sedam hiljada hektara i 581.000 stabala u periodu od 10 godina.

Plan Vlade Srbije, kako je najavljeno, da do ove kraja decenije proizvodi do 45 odsto električne energije iz obnovljivih izbora, kao i da emisija gasova staklene bašte bude 40 odsto manja u odnosu na prethodne decenije, da se značajno unapredi energetska efikasnost.

Predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike Rade Mrdak podsetio je da je prošle nedelje u okolini Smedereva otvorena solarna elektrana snage 10 megavata i da je sa tom elektranom u Srbiji premašeno ukupno 100 megavata solarnih elektrana, koje su priključene na mrežu.

"Do kraja godine, još najmanje pet elektrana, snage 30 megavata, biće priključeno na sistem. Sve to ukazuje da je solarna industrija u Srbiji ušla u dinamičan razvoj, a država će nastaviti da podstiče solarnu industriju preko sistema aukciji", rekao je Mrdak.

Dodao je da država želi dodatno da unapredi zakonodavni okvir i tržište električne energije kako bi ovakvi projekti mogli da se razvijaju i na komercijalnoj osnovi.

Generalni direktor kompanije "Nofar Ebergy" Yoav Shafrir istakao je da za izgardnju angažovana turska kompanija za inženjering "Girisim Elektrik".

"U fazi smo još nekoliko većih projekata ukupnog kapaciteta 270 MW i intezivno radimo na koracima koji bi ove projekte doveli do tačke realizacije na kojoj smo mi danas, sa projektom Ada 1 i Ada 2", rekao je Shafrir.

Osnivač kompanije "Nofar energy" Ofer Janaji istakao je da se u ovakve projekte ne može ići bez partnera, to su država koja propisuje pravila, banke omogućavaju sredstva i investitori koji će to sve da grade.

"Ovde u Srbiji sve ide kao podmazano, brzo i ako se nastavi tako, Srbija će biti u situaciji da se nađe čak ispred Rumunije", rekao je Janaji.

Naglašeno je da kompanija "Nofar Energy" koristi napredne tehnologije u solarnim projektima, čime omogućava zemljama da dođu do efikasnijeg, ekološkog i stabilnijeg tržišta energije.

Teme