Web Analytics
Izvršni odbor SANU: Rezolucija o Srebrenici ne doprinosi pomirenju na Balkanu - BetaRS

Izvršni odbor SANU: Rezolucija o Srebrenici ne doprinosi pomirenju na Balkanu

Društvo | 27.05.2024 | access_time 16:00
Izvršni odbor SANU: Rezolucija o Srebrenici ne doprinosi pomirenju na Balkanu
prt.scr youtube
Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) ocenila je danas da rezolucija Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenici ne doprinosi rešavanju bilo kod otvorenog pitanja kao ni pomirenju na Balkanu.

Generalna skupština UN usvojila je nedavno rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a čemu se zvanični Beograd protivio.

Za usvajanje Rezolucije glasali su predstavnici 84 zemlje, protiv je bilo njih 19, a uzdržanih 68.

SANU izržava duboku zabrinutost zbog usložnjavanja situacije u regionu, kao i zbog višestruko negativnih posledica i novih tragičnih podela do kojih nepromišljeni poltički potezi i jednostrane inicijative mogu da dovedu, saopštio je Izvršni odbor SANU.

"U tom smislu, Akademija smatra da upravo usvojena rezolucija Generalne skupštine UN, s obzirom na to kako je pripremljena, na koji način, sa kojim obrazloženjem i u kome trenutku je predložena, pa i kako je usvojena, svakako ne doprinosi rešavanju bilo kog postojećeg otvorenog pitanja, pa ni ostvarenju njenog najvažnijeg proklamovanog cilja - pomirenja na Balkanu", navodi se.

Akademija, kako je navedeno, odlučno odbacuje i najoštrije osuđuje sva, "bilo eksplicitna ili implicitna, tumačenja rezolucije ili njenog instrumentalizovanja u smislu kolektivne odgvornosi srpskog naroda, Srbije ili Republike Srspke za genocid".

U saopštenju piše i da SANU "svesrdno podržava svako iskreno nastojanje da se u ovom delu sveta ostvari trajni mir i održi svima preko potrebna politička i ekonomska stabnost".

"Mi, narodi regiona, na tome najviše treba sami da radimo i da međusobno blisko sarađujemo zarad bolje zajedničke budućnosti, čemu je SANU spremna da da svoj puni doprinos", dodaje se.


Teme