Web Analytics
Zelenski protiv pozivanja Rusije na mirovni samit u Švajcarskoj - BetaRS

Zelenski protiv pozivanja Rusije na mirovni samit u Švajcarskoj

Svet | Izvor: Beta-AFP | 27.05.2024 | access_time 17:45
Zelenski protiv pozivanja Rusije na mirovni samit u Švajcarskoj
Predsednik Volodimir Zelenski odbio je danas predlog Kine i Brazila koji insistiraju na učešću Rusije na samitu za mir u Ukrajini, zakazanom za sredinu juna u Švajcarskoj.

"Ne smatramo da Rusija treba da učestvuje u tome, jer će Rusija sve blokirati - to je jasno", rekao je Zelenski novinarima u Madridu, gde je u poseti. "Ona želi da uništi Ukrajinu, da nas zbriše", rekao je on i dodao da se ne može imati "nikakvog poverenja u (Vladimira) Putina".

Zelenski je kazao da će posrednici moći da Rusiji prenesu predloge kada se učesnici predstojećeg samita saglase o dokumentu u kojem će se detaljno navesti koraci za uspostavljanje "pravednog mira" u Ukrajini na osnovu mirovnog plana Kijeva.

Po njegovim rečima, učešće na toj konferenciji 15. i 16. juna već je potvrdilo 90 zemalja.

"Mi smo u stanju da (...) nađemo izlaz iz situacija koje je Rusija donela ovim ratom, a onda ih posrednici mogu pokazati predstavnicima Rusije" - dodao je Zelenski.

"Zato sada pozivamo sve: imamo svoj osnovni (plan), ali smo otvoreni da čujemo i druga mišljenja", rekao je on.

Zelenski je u nedelju pozvao svoje američke i kineske kolege da učestvuju na toj mirovnoj konferenciji. Moskva koja nije pozvana, već predviđa neuspeh.

Strateški partner Rusije, Peking je ponovio prošle nedelje svoj stav u zajedničkoj izjavi sa Brazilom da podržava "međunarodnu mirovnu konferenciju u odgovarajuće vreme, koju priznaju i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana i uz poštenu diskusiju o svim mirovnim planovima".

U nedavnom intervjuu za AFP, Zelenski je pomenuo tri pitanja o kojima će se pregovarati u Švajcarskoj.

Prvo je slobodna plovidbu Crnim morem da bi se zaštitila sigurnost snabdevanja sveta hranom dozvoljavanjem ukrajinskog izvoza žitarica.

Drugo pitanje je dogovor o pozivu za zaustavljanje napada na energetsku infrastrukturu.

Treće je povratak u Ukrajinu hiljada dece deportovane u Rusiju što je zločin - smatra Međunarodni krivični sud koji je zbog toga naložio hapšenje Putina.

Teme