Web Analytics
Konaković: Vučićev teatar u UN služi za animiranje glasača na lokalnim izborima u Srbiji - BetaRS

Konaković: Vučićev teatar u UN služi za animiranje glasača na lokalnim izborima u Srbiji

Politika | 27.05.2024 | access_time 18:05
Konaković: Vučićev teatar u UN služi za animiranje glasača na lokalnim izborima u Srbiji
BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Elmedin Konaković izjavio je danas da je reakcija srpskih vlasti uoči i nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama "teatar" sa ciljem da se animiraju glasači na predstojećim lokalnim izborima u Srbiji.

"Videli smo u pripremi kod donosenja rezolucije da sve vodi ka teatru, nekoj predstavi koja ima za cilj više animirati glasačku publiku na lokalnim izborima nego se baviti suštinom naših odnosa i mislim da tu nedostaje liderstva i pravih hrabrih odluka pre svega od predsednika Srbije", rekao je on za N1, upitan da prokomentariše reakcije srpskih vlasti.

Dodao je da su ministri iz celog sveta sa kojima je razgovarao "šokirani" ponašanjem Vučića u UN, te da bi najispravniji put bio da je Srbija bila kosponzor rezolucije o Srebrenici.
Konaković je rekao da je ova rezolucija donela "mir i delić pravde onima koji su to tražili tri decenije".

Komentarišući najavu predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da će se taj entitet otcepiti od BiH, rekao je da on na tome već 18 godina skuplja političke poene.

Naveo je da je iz štaba koji je napravio Vučić stizale pretnje da može doći do sukoba i da treba da ćute o onome što se u ratu dogodilo, te da srpski predsednik često govori o međunarodnom pravu, a "ovde ga eklatantno krši".

Navodi da su srpski predstavnici vlasti u BiH bili isključeni iz pripreme rezolucije ocenio je kao "deo teatra".

"Nije Generalna skupština UN neki vasar u Šapcu da se tamo može doneti papir pa nešto usvojiti van procedura", dodao je.

Teme