Web Analytics
Saslušan direktor Memorijalnog centra Srebrenica po prijavi za izazivanje mržnje - BetaRS

Saslušan direktor Memorijalnog centra Srebrenica po prijavi za izazivanje mržnje

Region | 27.05.2024 | access_time 18:25
Saslušan direktor Memorijalnog centra Srebrenica po prijavi za izazivanje mržnje
prt.scr youtube

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je danas saslušan u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) po naredbi Tužilaštva BiH po prijavi predsednika Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slavena Raguža da je izazivao nacionalnu, rasnu i versku mrženju.

Suljagić je potom izjavio da je duboko je zabrinut zbog tog ispitivanja i "neosnovanih optužbi za izazivanje mržnje, posebno kada je evidentno da je stvarna agenda (tog postupka) kriminalizacija obeležavanja sećanja na Srebrenicu i genocid u Bosni", preneli su sarajevski mediji.

Ocenio je da je jasno da Tužilaštvo BiH "pokušava da učutka one koji se zalažu za očuvanje sećanja na stravične događaje koji su se desili u Srebrenici i celoj Bosni".

"Ovaj eklatantan napad na naše napore da se sećamo i odamo poštu žrtvama, nije samo napad na našu slobodu govora, već i namerno iskrivljavanje istorijske istine", ocenio je Suljagić.

Ukazao je da se "ne može dozvoliti da se sećanje na izgubljene nevine živote izobliči ili da se njime manipuliše radi političke dobiti".

Pozvao je međunarodnu zajednicu da mu se pridruži u osudi "ovih neverovatnih pokušaja da se ućutkaju oni koji žele obeležiti sećanje na žrtve i tražiti pravdu za počinjene zločine".

Predsednik NRS Slaven Raguž je prijavio Izetbegovića, Suljagića i političkog analitičara zbog Izetbgovićeve izjave date u leto 2022. godine, a Suljagića i političkog analitičara Reufa Bajrovića zbog komentarisanja te izjave.

Izetbegović je tada kazao: "Prebrojali smo se: I koliko lovaca imamo i koliko ima mladih ljudi i koliko imamo instruktora na dronovima i tako dalje. Dalje neću, ali evo, samo da znate".
Raguž je tada, pre no što je dao izjavu u SIPA-i prošle godine, napisao: "Sećate se ono kad je Bakir prebrojavao lovce, Reuf (Bajrović) pretio 'najbolje naoružanim narodom na svetu', a Emir govorio o 'punim grobljima onih koji su pretili Bosni'?".

Teme