Web Analytics
Skup koalicije Biramo borbu: Vlast SNS biće razvlašćena na svim nivoima, 2. jun je samo početak - BetaRS

Skup koalicije Biramo borbu: Vlast SNS biće razvlašćena na svim nivoima, 2. jun je samo početak

Politika | 27.05.2024 | access_time 22:50
Skup koalicije Biramo borbu: Vlast SNS biće razvlašćena na svim nivoima, 2. jun je samo početak
BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Sa predizbornog skupa koalicije "Biramo borbu" večeras je poručeno da predstojeći izbori 2. juna predstavljaju borbu opozicije ne samo za Beograd već i za svaki grad i opštinu u Srbiji. 

U beogradskoj MTS dvorani na skupu "slobodnih gradova i opština" koji je počeo nešto posle 19.15 časova, ukazano je da opozicija ima plan o smeni vlasti Srpske napredne stranke (SNS) dok su građani pozvani da izađu 2. juna na glasanje i pokažu da je to moguće.
 
"Nećemo im dati ni jedan grad, opštinu ili mesnu zajednicu bez borbe", čulo se na skupu, sa koga su predstvnici te opozicione koalicije izrazili uverenje da je pobeda moguća, i to ne samo u Beogradu.
 
Optužli su vlast za kriminal i korupciju, krađu na decembarskim izborima, te upozorili na sve veću siromaštvo građana, ali i pritiske i maltretiranje onih koji ne misle isto, ili im se protive.
 
"Dok građani kupuju hranu na kredit, oni kupuju stanove u Beogradu na vodi za keš", čulo se na skupu sa koga je vlast SNS optužena da je odgovorna što Srbiju napuštaju mladi, ali i oni koji ne podržavaju vlast.
 
Na skupu su građani pozvani da 2. juna "olovkom promene vlast", dok su se predstvanici te koalicije zahvalili svima koji su se, "u uslovima represije režima" kandidovali, kao i onim koji učestvovali u predizbornoj kampanji.
 
Kopredsednica Zeleno levog fronta (ZLF) Biljana Đorđević je kazala da plan opozicije podrazumeva da ujedinjena opozicija učestvuje i pobedi na lokalnim izborima.
 
Prema njenim rečima zatim sledi izgradnja infrastrukture za pritisak na vlast, kako bi u Srbiji postojali "makar slobodni izbori".
 
Đorđević je rekla i da je konačni cilj da vlast SNS bude razvlašćena na svim nivoima.
 
"Ovde smo da pokažemo snagu ujedinjene opozicije i da predstavimo plan o smeni režima u tri koraka", rekla je Đorđević.
 
Koaliciju "Biramo borbu" čine ZLF, Demokratska stranka (DS), Pokret slobodni građana (PSG), Narodni pokret Srbije (NPS)), Novo lice Srbije i Ekološki ustanak, dok su i im se, u mnogim gradovima i opštinama, na zajedničkoj listi pridružile i druge opozicione partije i pokreti.
 
Kandidat te koalicije za gradonačelnika Beograda Dobrica Veselinović je naveo da se može kazati da je dosadašnji gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić "lepši i da bolje igra vaterpolo od njega", ali da Šapić, kako je rekao," apsolutno nema pojma da upravlja Beogradom".
 
"Zato, 2. juna izađimo na izbore ...Beograd i naše gradove i opštine im nećemo dati bez borbe... i 2. juna izlazimo da se borimo i pobedimo", kazao je Veselinović prekidan skandiranjem "pobeda, pobeda".
 
Kandidat za zamenika gradonačelniak Beograda Miloš Pavlović je optužio vlast da vređe, provocira i ponižava opoziciju.
 
Kazao je da vlast postupcima i stavovima "vređa inteligenciju" građana, te da je od Beograda napravila, kako je kazao, centar za pranje novca.
 
Predsednik NPS Miroslav Aleksić, kopredsednik ZLF Radomir Lazović i predsednik PSG Pavle Grabović su pozvali građane da izađu 2. juna na izbore, te naglasili značaj ujedinjenja opozcije u borbi protiv SNS vlasti.
 
Aleksić je kazao da će Srbija početi da se oslobađa 2. juna, te naveo da opozicija izlazi na izbore u više od 70 gradova i opština.
 
"Kada ostvarimo te pobede, čeka nas velika borba.... da promenimo SNS režim i na republičkom nivou", rekao je Aleksić.
 
Lazović je kazao da je koalicija u kojoj je ZLF smatra da nemaju pravo da se povlače pred režimom, te naglasio da to neće ni čiiniti.
 
"Ovo je borba za našu decu, za one koji žele da imaju decu, za unuke, za one koji dolaze posle nas", rekao je Lazović.
 
Kako je rekao, žele Srbiju u kojoj će vladati i bolji uslovi života u svakom segmentu nego u EU, te naveo da Srbija ne sme da bude izolovana od sveta.
 
Kazao je da je i na decembarskim izborima opozcija pobedila u Beogradu, te pozvao i one koji su sada "odlučili da ćute", da se pridruže izbornoj borbi 2. juna.
 
Uz ponavljanja poznatog slogana "Čiji grad - naš grad", sa protesta od pre nekolko godina pokreta Ne davimo Beograd, Lazović je kazao da SNS neće bez borbe dati ni jedan grad, opštinu ili mesnu zajednicu.
 
Zamenica predsednika DS Dragana Rakić je kazala da su večeras u Beograd došli i građani iz više mesta u Vojvodini kako bi "pokazali snagu, želju i odlučnost za promenama u Srbiji na bolje".
 
Naglasila je da su lokalniu izbori važan korak u "razgradnji sistema" Aleksandra Vučića, te izrazila uverenje da će promene u Srbiji početi na lokalu.
 
Lider ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je ukazao da u Srbiji nema ni institucija ni zakona, te optužio vlast za kriminal i korupciju u raznim oblastima.
 
"U institucijama vlada prostitucija", kazao je Jovanović i ukazao da je slično stanje u pravosuđu, zdravstvu i drugim oblastima.
 
Kazao je i da posle 2. juna u Srbiji "ništa neće biti isto", te da opozicija i građani nemaju drugog izlaza osim da se bore.
 
Predsednik Novog lice Srbije Miloš Parandilović kao i predstvnici opozcionih ilista iz Valjeva, Novog Sada i Niša, naglasili su značaj udruživanja opozicije u izbornoj borbi protiv vlasti.
 
CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

Teme