Web Analytics
Orbanov zet iza novog brenda koji upravlja poslovima s nekretninama u Beogradu - BetaRS

Orbanov zet iza novog brenda koji upravlja poslovima s nekretninama u Beogradu

Ekonomija | 28.05.2024 | access_time 13:55
Orbanov zet iza novog brenda koji upravlja poslovima s nekretninama u Beogradu
Zet mađarskog premijera Viktora Orbana početkom ove godine ozvaničio je kupovinu pet biznis parkova u Beogradu, koji obuhvataju 11 modernih poslovnih zgrada a kupovinu je obavio preko firme Diofa fand menadžment (Diofa fund management) dela grupacije BDPST koju vodi Ištvan Tiborc, objavio je danas Forbs Srbija.

Tri biznis parka povezuje ulica Milutina Milankovića (Green Heart, Forty One i 19 Avenue),  jedna zgrada je prekoputa Beogradske arene a još jedna (Belgrade business centar) pored naselja Belvil. Sve zajedno imaju oko 122.000 kvadrata premium poslovnog prostora, navodi se

Prema pisanju Forbsa, praktično u isto vreme kada je srpskoj javnosti obznanjeno da kupuje beogradske poslovne zgrade Diofa fand menadžment je promenio ime u Granit fand menadžment. Kako je navedeno na sajtu kompanije tim povodom, Granit fand menadžment će se oslanjati na stručnu podršku Granit banke, koja je jedna od najznačajnijih u Mađarskoj, a u kojoj Tiborcova grupacija takođe ima udeo.

S promenom imena, investiciona kompanija pokrenula je i novi međunarodni brend – Grandum. Pod tim imenom će biti objedinjene sve usluge i ciljevi u poslovima s nekretninama. Ta filijala osnovana je 2023. i planirano je da upravlja nekretninama ukupne površine 280.000 kvadrata pod novim imenom.

Prema saznanjima Forbs Srbija, u proteklih nekoliko nedelja, poslovne zgrade na Novom Beogradu dobile su novi brending. Stakla na ulaznim vratima oblepljena su nazivom Grandum Real Estate, a ispred njih su izmenjeni i tzv. totemi gde je umesto naziva prethodnog vlasnika, Indoteka, sada pozicioniran naziv Grandum.

U ovim zgradama nalaze se neke od najvećih i najpoznatijih kompanija i institucija u Srbiji poput Nestlea, Adidasa, Tetra Paka, Apatinske pivare, Šnajder Elektrika, Bol korporacije, Unikredit i Halk banke, Er Srbije, Filip Morisa, ambasade Australije i Delegacije Evropske unije u Srbiji i dr.

Ono što firma zeta Viktora Orbana još nije menjala su nazivi kompanija koje upravljaju ovim poslovnim pakovima. Vlasnička struktura svih je ista – 70 odsto je u vlasništvu mađarske firme Office planet, a 30 odsto u vlasništvu druge mađarske firme Gordius. Kompanije i dalje vode Mirko Smiljanić i Marton Kalmar Nađ.

Forb prenosi i da uvid u podatke katastra pokazuje da je samo zemljište pod poslovnom zgradom House kod Beogradske arene u vlasništvu kompanije, dok su ostale parcele na kojima su izgrađeni poslovni parkovi odnosno zgrade i dalje u vlasništvu Republike Srbije ili Grada Beograda a zemljište je dobijeno na osnovu zakupa.

Teme