Web Analytics
'Sarađuj, ne zagađuj': Razvrstavanje i odvajanje otpada korak ka očuvanju životne sredine - BetaRS

'Sarađuj, ne zagađuj': Razvrstavanje i odvajanje otpada korak ka očuvanju životne sredine

Životna sredina | Izvor: Beta | 28.05.2024 | access_time 14:20
'Sarađuj, ne zagađuj': Razvrstavanje i odvajanje otpada korak ka očuvanju životne sredine
Građani Srbije pozvani su da, u okviru nacionalna kampanja "Sarađuj, ne zagađuj", razmisle o razvrstavanju i odvajanju otpada u zasebne, namenske kante i kontejnere, što se smatra prvim korakom ka zdravijoj životnoj sredini, uz reciklažu koja je osnov zelene transformacije, saopštio je danas Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Podseća se da postoji mnogo načina na koji se mogu ponovo iskoristiti predmeti od plastike pre nego što se odlože u otpad, poput praznih plastičnih flaša, koje mogu poslužiti kao saksije za biljke, kutije za olovke, hranilice za ptice i drugo.

U okviru kampanje "Sarađuj, ne zagađuj" predlaže se korišćenje se papirnih slamki za jednokratnu upotrebu ili metalnih koje se mogu koristiti više puta, kao i zamena plastičnih kesa platnenim cegerima.

Podseća se i da u određeni prirodni resursi, poput čiste vode, ograničeni, pa su neki od saveta isključivanje vode prilikom pranja zuba, popravka slavina koje cure.

Takođe, se predlaže da se mašina za pranje sudova uvek koristi u punom kapacitetu, a u slučaju da se sudovi peru ručno, to obavi neposredno nakon obroka, kako se ne bi trošila veća količina vode i deterdženta na tvrdokorne mrlje.

Tokom toplih dana, kako je istaknuto, biljke treba zalivati ujutru i uveče, kada je isparavanje najmanje intenzivno.

Štednja električne energije doprinosi zaštiti životne sredine i stabilnosti elektroenergetskog sistema, a preporuka je isključivanje nepotrebnog svetla u prostorijama u kojima se ne boravi.

Takođe, jedna od preporuka je i vožnja bicikla ili pešačenje, umesto vožnje automobilom, jer manje vozila u saobraćaju i niža potrošnja goriva predstavljaju značajan korak ka boljem kvalitetu vazduha i celokupne životne sredine.

Nacionalna kampanja "Sarađuj, ne zagađuj" sprovodi se u okviru projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji", koji uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Cilj kampanje "Sarađuj, ne zagađuj" je podizanje svesti o značaju zelene transformacije i očuvanja životne sredine, uz poziv građanima i poslovnoj zajednici da malim koracima svi zajedno kao društvo doprinesemo stvaranju zdravijeg i zelenijeg okruženja.




Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina