Web Analytics
Predsednica S. Makedonije kaže da nije bila konsultovana o glasanju za Rezoluciju o Srebrenici - BetaRS

Predsednica S. Makedonije kaže da nije bila konsultovana o glasanju za Rezoluciju o Srebrenici

Politika | Izvor: Beta | 28.05.2024 | access_time 19:20
Predsednica S. Makedonije kaže da nije bila konsultovana o glasanju za Rezoluciju o Srebrenici
Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je danas da nije bila konsultovana o glasanju za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama (UN), iako je trebalo da bude.

Siljanovska-Davkova je u izjavi novinarima rekla da je ambasador Severne Makedonije u UN Ljubomir Frčkovski o glasanju za tu rezoluciju trebalo da se konsultuje i sa njom, a ne samo sa ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem.

"U međunarodnoj politici postoji podeljena nadležnost između ministra spoljnih poslova i predsednika države. To je logičan metod u međunarodnim odnosima", rekla je Siljanovska Davkova, a preneli lokalni mediji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  24. maja da ga je pogodilo glasanje Severne Makedonije za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, jer je "najviše uložio" u odnose sa tom zemljom.

Generalna skupština UN usvojila je 23. maja rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Severna Makedonija je bila jedna od 84 zemlje koje su u UN glasali za usvajanje Rezolucije o Srebrenici, 19 je bilo protiv, a 68 uzdržano.

Teme