Web Analytics
Amnesti: Broj izvršenja smrtne kazne u svetu prošle godine najveći od 2015. - BetaRS

Amnesti: Broj izvršenja smrtne kazne u svetu prošle godine najveći od 2015.

Svet | 29.05.2024 | access_time 10:30
Amnesti: Broj izvršenja smrtne kazne u svetu prošle godine najveći od 2015.
Foto: Beta/Miloš Miškov
Broj pogubljenja u svetu dostigao je najviši nivo od 2015, kao posledica velikog porasta u Iranu, saopštila je danas organizacija za odbranu ljudskih prava Amnesti internešenal (Amnesty International) u svom godišnjem izveštaju o smrtnoj kazni.

Organizacija sa sedištem u Londonu zabeležila je 1.153 izvršene smrtne kazne tokom 2023. godine u svetu, a izveštaju nije uključena Kina koja ne objavljuje svoje podatke, što je porast od više od 30 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Broj izrečenih smrtnih kazni porastao je za 20 odsto i dostigao ukupno 2.428 slučajeva.

Prema Amnestiju, pet zemalja gde je bilo najviše pogubljenja 2023. godine su Kina, gde se procenjuje da ih je bilo više hiljada, Iran, Saudijska Arabija, Somalija i SAD.

Samo u Iranu pogubljene su 853 osobe, što je skoro 50 odsto više nego 2022. godine.

"Iranske vlasti pokazale su potpuni prezir prema ljudskom životu", rekla je generalna sekretarka Amnesti Internešenala Anjes Kalamar, u saopštenju.

Ona je ukazala na povećanje broja izvršenih smrtnih kazni za prestupe vezane za drogu, sa "diskriminatorskim efektom" u nekim zajednicama uključujući beludži manjinu.

Uprkos ovom povećanju broja pogubljenja u 2023. godini, koncentrisanom posebno na Bliskom istoku, zemlje koje sprovode smrtne kazne su sve izolovanije, istakla je ona.

Njihov broj je pao na 16 prošle godine, što je najniži nivo do sada. Nije registrovana nijedna izvršena smrtna kazna u Belorusiji, Japanu, Mjanmaru ili Južnom Sudanu, gde ih je bilo 2022. godine.

U Aziji, Pakistan je ukinuo smrtnu kaznu za prestupe vezane za drogu, dok je Malezija ukinula automatsko izricanje smrtne kazne za neke zločine.

Nasuprot tome, u regionu podsaharske Afrike broj smrtnih kazni se povećao za 66 odsto, odnosno na 494 slučajeva tokom 2023. godine. Broj pogubljenja, sva u Somaliji, su se više nego utrostručila i dostigla 38 slučajeva.

U SAD gde je zabeleženo 24 pogubljenja, više saveznih država istaklo je da će nastaviti sa sprovođenjem smrtne kazne, rekla je Kalamar izrazivši žaljenje zbog toga i osuđujući metodu gušenja azotom koji se primenjuje u saveznoj državi Alabami.

U izveštaju Amnestija ne ubrajaju se hiljade pogubljenja za koja se sumnja da su izvršena u Kini, kao ni ona u Severnoj Koreji i u Vijetnamu. Organizacija smatra da je tajna oko tih podataka način da se ulije "strah" stanovništvu.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena