Web Analytics
Posmatračka misija Crta: Funkcionerska kampanja, pritisci na birače, dominacija vlasti u medijima - BetaRS

Posmatračka misija Crta: Funkcionerska kampanja, pritisci na birače, dominacija vlasti u medijima

Politika | 29.05.2024 | access_time 13:20
Posmatračka misija Crta: Funkcionerska kampanja, pritisci na birače, dominacija vlasti u medijima
Foto: Medija centar Beograd
U završnici kampanje pred beogradske izbore zabeleženi su svi problemi koji su pratili i prethodne izborne procese, i dalje je nejasna granica između države i stranke, intenzivniji su pritisci na birače i manipulacija ranjivim grupama stanovništva još beskrupuloznija, kao i zloupotreba javnih resursa za potrebe partijske promocije, navedeno je u Drugom preseku dugoročnog posmatranja izbora, koji je Posmatračka misija Crte danas predstavila javnosti.

Takođe, nastavio se trend ekstremne nejednakosti u medijskom tretmanu, jer je monitoring medija pokazao da je vladajuća većina dobila 93 odsto vremena u programima emitera s nacionalnom pokrivenošću, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vestima je bio duplo više nego svi ostali politički akteri.

"Nema poboljšanja u odnosu na uslove i postupanja aktera kampanje i državnih institucija u odnosu na decembar. Dokumentovali smo nove načine kako se građani pritiskaju kako bi stranka na vlasti imala bolju startnu poziciju. Tu je prisutan i fenomen nekažnjivosti, jer tužilaštvo nije pokrenulo ni jedan postupak po službenoj dužnosti i pored prijava od kojih je neke podnela i Crta", rekao je Raša Nedeljkov, šef Posmatračke misije Crte.

On je naveo da se u društvu normalizuje to što se zaposleni ucenjuju kako bi išli na mitinge, skupljali glasove, a čak su i deca izmanipulisana tako što im je rečeno da idu na izlet, a završili su na političkom skupu.

Nedeljkov je rekao da nije bilo nikakvog institucionalnog odgovora na brojne nepravilnosti, izborni inženjering, nezakonitu migraciju, zaključke međunarodnih institucija, a da se određeni pomak može konstatovati samo u procesu dijaloga i to zato što je do razgovora uopšte došlo u okviru Radne grupe za unapređenje izbornih uslova.

"Taj proces u Skupštini doveo je do samo dva dogovora, jedan da se izbori za Beograd i preostale opštine održe 2. juna i drugi da se pokuša anulirati ili bar amortizovati nedozvoljeni način uticaja na volju birača tako što se izmenio Zakon o jedinstvenom biračkom spisku", rekao je Nedeljkov.

Ipak, kada su iz Crte pokušali da provere taj mehanizam, način na koji im je to omogućeno nije dao dovoljno informacija da se kaže u kojoj meri je sproveden zakon.

Nedeljkov je naglasio da se može konstatovati da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu nije u biračkom spisku sprovelo kompletnu reviziju u skladu sa novim zakonom i nisu obuhvaćeni svi birači na koje se odnose izmene prema kojima onaj ko je menjao mesto prebivališta u posolednjih 11 meseci ne može da glasa na novoj opštini.

Šef pravnog tima Crte Pavle Dimitrijević koji je član Radne grupe za poboljšanje izbornog procesa potvrdio je da je rad radne grupe praktično blokiran i to ponašanjem vladajuće većine koji nisu želeli da glasaju i učestvuju u radu.

On je dodao da su posmatrači  beležili nepravilnosti i podnosili prijave, ali da odgovora često nije bilo. 

"Posmatrači su zabeležili 94 događaja sa elementima zloupotrebe javnih resursa, od automobila i prostora do korišćenja zaposlenih. Posmatračka misija podnela je 46 prijava različitim institucijama, a Agenciji za sprečavanje korupcije ukupno 31 prijavu za različite slučajeve kršenja zakona o finansiranju političke aktivnosti", rekao je Dimitrijević.

Zamenica šefa Crtine misije Tamara Branković rekla je da je bilo opstrukcija još prilikom overavanja potpisa za pojedine liste, a izrazila je i zabrinutost što je većina potpisa overavana u opštinama.

"Zabrinuti smo jer su upravo u tim slučajevima otkrivani falsifikovani potpisi, a nije bilo odgovornosti", rekla je Branković i dodala da je 14 lista skupilo potpise, ali da mnoge od njih to nisu učinile transparentno.

Dodala je da je zamagljena granica između lokalne i nacionalne kampanje, a na stranačkim skupovima vlasti poslate su iste poruke kao kad je reč o državnim aktivnostima.

"Funkcioneri vlasti pojavili su se na 700 događaja širom Beograda a u prvom planu nalazi se Aleksandar Vučić koji iako nije kandidat, predstavlja glavno lice i brend kampanje. Vučić se u 55 dana obratio javnosti 55 puta, dakle svakog dana tokom trajanja kampanje, a u vestima je bio duplo više od svih ostalih aktera i vlasti i opozicije", rekla je Branković.

Glasači će u Beogradu 2. juna glasati na 1.265 biračkih mesta, biće ih 85 više nego u decembru, a najveći broj novih biračkih mesta otvoren je na Paliluli, Voždovcu, Zvezdari i u Grockoj, rečeno je na konferenciji za novinare.

Teme