Web Analytics
Žofre: Evropske institucije žele ubrzanje proširenja na Zapadni Balkan - BetaRS

Žofre: Evropske institucije žele ubrzanje proširenja na Zapadni Balkan

Politika | 29.05.2024 | access_time 13:50
Žofre: Evropske institucije žele ubrzanje proširenja na Zapadni Balkan
Foto: Beta/Milan Obradovic

Ambasador Evropske unije (EU) Emanuele Žofre izjavio je danas u Beogradu da evropske institucije žele ubrzanje proširenja na Zapadni Balkan.

On je to rekao posle potpisivanja Memorandum o razumevanju između Fakulteta političkih nauka (FPN) i Delegacije EU u Srbiji sa dekanom FPN-a Draganom Simićem.

"Proširenje EU je ponovo na vrhu agende EU i sve evropske institucije jasno su pokazale da žele ubrzanje i inteziviranje procesa proširenja posebno na Zapadni Balkan. Želimo da se taj proces odvija brže nego do sada i zato je EU pokrenula inicijativu Plana rasta za Zapadni Balkan kojom želimo da pomognemo partnerima da brže postanu deo naše porodice", kazao je ambasador EU.

Žofre je kazao da je Memorandum korak napred u intenziviranju saradnje sa fakultetom sa kojim EU razvija saradnju više godina.

Dodao je da su razmene studenata i nastavnog osoblja sa zemljama EU korisne da bi se što bolje upoznali sa načinom funkcionisanja institucija i kreiranja politika EU.

"Posle izbora za Evropski parlament (EP), koji će se održati od 6. do 9. juna imaćemo novi parlament, koji će izabrati novu Komisiju, dakle novi tim koji će voditi EU narednih pet godina, ali tema proširenja ostaje glavni prioritet i pravac razvoja", kazao je on.

Simić je nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju u prostorijama FPN-a kazao da je u pitanju iskorijski dan fakulteta jer se ne dolazi tako lako do "sazrevanja uslova i okolnosti" za postavljanje "krune i potvrde jedne višedecenijske temeljne saradnje i podrške koju EU pruža studentima u Srbiji".

"FPN je najotvoreniji fakultet u smislu razmene studenata i osoblja", kazao je on i dodao da su reči Žofrea da je proces proširenja ponovo u fokusu ohrabrujuće, jer se Srbija i region trude da ispune sve uslove da postanu članice.

Nakon potpisivanja Memoranduma održana je tribina o temama koje su dominantne tokom predizborne kampanje na izborima za Evropski parlament (EP), koje je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žofre nazvao jednom od najvećih demokratskih vežbi na svetu i pozvao Srbe koji imaju dvojno državljanstvo da iskoriste pravo glasa.

 

Žofre pozvao građane Srbije koji imaju dvojno državljanstvo da glasaju na izborima za EP

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu održana je danas tribina o temama koje su dominantne tokom izborne kampanje za Evropski parlament (EP) koje je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žofre nazvao jednom od najvećih demokratskih vežbi na svetu i pozvao građane Srbije koji imaju dvojno državljanstvo da iskoriste pravo glasa.

Učesnici tribine koju je otvorio dekan FPN Dragan Simić kazali su da će izbori za EP imati uticaj na trenutno usmerenje Evropske unije ka proširenju na, prvenstveno, države regiona Zapadni Balkan.

"S obzirom da ovde u Srbiji ima građana koji su i građani Evropske unije, dakle imaju dvojno državljanstvo, pozivam ih da iskoriste svoje pravo na glasanje, jer ovde u Srbiji imaju mogućnost da glasaju na evropskim izborima, preko ambasada njihovih zemalja", rekao je Žiofre na tribini.

On je dodao da EU ulaže više novca za region i traži da se ubrzaju reforme koje države moraju da sprovedu kako bi postale članice.

Ivana Radić Milosavljević, sa fakulteta političkih nauka, kazala je tokom tribine da tema proširenja nije visoko na listi prioriteta i tema Evropske unije, ni u diskusijama samih Evropljana.

"Ipak donekle je bolja situacija nego što je bila do 2022. godine", dodala je Milosavljević, dodajući da to uzrokuje što debata dominantna u kampanji tokom izbora za EP, nije monolitna.

"Različite države imaju različite agende i teme, problem migracija je jedna od njih, ali ima i tema koje su zajedničke za sve kao što su zelene politike. Kada su u pitanju nove teme poput bezbednosti i odbrane koje su aktuelne zbog ruskog rata u Ukrajini, izbile su na prvo mesto tokom ove kampanje", navela je ona.

Učesnici tribine razgovarali su i o tome da su dovedene u pitanje demokratske vrednosti rastom levog i desnog populizma i da različite EP partije imaju različite stavove o toj temi.

Tribina  "U susret izborima za Evropski parlament" održana je na FPN nakon  potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Fakulteta političkih nauka (FPN) i Delegacije EU u Srbiji sa dekanom FPN Draganom Simićem.

 

Ceo video materijal dostupan OVDE.

Teme