Web Analytics
NVO: Smanjene zelene površine u Beogradu, potrebna nova pravila za investitore - BetaRS

NVO: Smanjene zelene površine u Beogradu, potrebna nova pravila za investitore

Životna sredina | Izvor: Beta | 29.05.2024 | access_time 14:00
NVO: Smanjene zelene površine u Beogradu, potrebna nova pravila za investitore
Ministarstvo prostora saopštilo je danas da se smanjuju zelene površine u Beogradu i da se ta mesta ne mogu tretirati kao prazan prostor, već da treba zakonom utvrditi pravila za investitore kako bi morali da ih se pridržavaju.

"Nedopustivo je zelenilo tretirati kao prazan prostor za izgradnju i ophoditi se prema njemu kao da ga ima beskonačno i da njegove funkcije ne postoje. Grad je taj koji mora da vodi računa o tome i postavi pravila gradnje investitorima, a oni su dužni da ih se pridržavaju", saopštilo je Ministarstvo i pozvalo građane da potpišu peticiju "Bolji gradovi" na sajtu te organizacije.

Ta nevladina organizacija je navela da je Generalni urbanistički plan (GUP) 2003. godine konsatovao da u Beogradu ima 19 odsto javnog zelenila i šuma, a nacrt GUP 2041, koji još nije usvojen navodi da je ažurirani procenat samo devet odsto i ako se nastavi takvo smanjenje, grad će uskoro ličiti na "ekspres lonac".

"Zelena infrastruktura je ključna za život u gradu, kako zdravstveno, tako i funkcionalno, zbog zaštite od poplava, čistijeg vazduha i hlađenja grada tokom letnjih meseci. Međutim, praksa u domaćem planiranju je ne tretira tako, već kao prazne prostore koje treba popuniti", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su zelene javne površine pravo svih građana i neophodno je da budu ravnomerno raspoređne, odnosno, najdalje 300 metara vazdušnom linijom od mesta stanovanja.

Sada u Beogradu, kako su naveli, postoji velika neravnomernost u rasporedu zelenila među opštinama, Grocka, Vračar, Surčin i Stari grad nemaju šume na svojoj opštini.

Toplotna ostrva u Beogradu su, kako je istaknuto, napravila simbiozu u jedno veliko toplotno ostrvo koje je centar grada i Novi Beograd, dok malo hlada još ima oko Zvezdare, Mirijeva i Rakovice, Čukarice, zahvaljući šumama na Košutnjaku i Zvezdari.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina