Web Analytics
Evropsko-japanski istraživački satelit za ispitivanje klime lansiran iz SAD - BetaRS

Evropsko-japanski istraživački satelit za ispitivanje klime lansiran iz SAD

Klimatske promene | 29.05.2024 | access_time 14:10
Evropsko-japanski istraživački satelit za ispitivanje klime lansiran iz SAD
Foto: YTPrintScreen

Evropsko-japanski satelit za istraživanje klime, čija je namena da proučava ravnotežu temperature Zemlje, lansiran je noćas u orbitu iz američke savezne države Kalifornije raketom kompanije Spejseks (SpaceX) Falkon devet.

Satelit nazvan Ertker (EarthCARE) poleteo je iz priobalne vazduhoplovne baze Vanderberg na raketi Falkon 9 kompanije Spejseks u 15.30 po lokalnom vremenu u utorak (00.30 u sredu po srednjoevropskom vremenu), i zatim je uspešno postavljen deset minuta kasnije, javila je kompanija Spejseks.

Satelit će meriti kako oblaci utiču na klimu. Za neke niske oblake se zna da hlade planetu, drugi na velikoj visinu deluju kao pokrivač. Misija Ertker satelita će koristiti laser i radar da isptije atmosferu da vidi tačno gde je ravnoteža, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

To je jedna od velikih neizvesnostu u kompjuterskim modelima koji se koriste da prognoziraju kako će klima reagovati na povećane nivod gasova sa efektom staklene bašte.

Satelit je opremljen sa četiri instrumenta da proučavaju ulogu oblaka i aerosola - čestica suspendovanih u atmoseri - u odbijanju solarne radijacije nazad u svemir i zarobljavanju infracrvene radiacije koja se emituje sa površine Zemlje.

Istraživanje je zajednički projekat Evropske svemirske agencije (ESA) i Japanske agencije za istraživanje svemira.

Kada satelit odvojio, buster rakete Falkon devet je sleteo nazad na bazu Vandenberg, čime je završio svoj deveti let.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene