Web Analytics
U Nju Delhiju registrovano rekordnih 52,3 stepena Celzijusa - BetaRS

U Nju Delhiju registrovano rekordnih 52,3 stepena Celzijusa

Klimatske promene | Izvor: Beta-AFP | 29.05.2024 | access_time 14:40
U Nju Delhiju registrovano rekordnih 52,3 stepena Celzijusa
Temperatura od 52,3 stepena Celzijusa zabeležena je danas u Nju Delhiju, glavnom gradu Indije, što je temperturni rekord za celu zemlju, javila je meteorološka služba.

Rekordnu temperaturu je danas registrovala Indijska meteorološka služba u predgrađu Nju Delhija Mungešpuru, čime se obara za više od jedan stepen Celzijusa prethodni nacionalni rekord zabeležen u pustinji Radžastan.

U Nju Delhiju je ranije danas javljeno da je zabeležena rekordna temperatura od 50,5 sepeni Celzijusa u istom predgrađu Mungešpuru, čime je probijen toplotni rekord za grad zabeležen prethodnog dana od 49,9 stepeni Celzijusa.

Vlasti grada u kojem živi oko 30 miliona stanovnika izdale su danas crveno upozorenje za ekstremnu toplotu.

Vlasti su ukazale na opasnost po zdravlje za osobe svih uzrasta zbog toplotnih talasa i pozvale da se posebno vodi računa o osetljivim osobama.

Toplotni talas u centru i severozapadu Indije bi trebalo postepeno da počne da se smiruje od sutra, javila je indijska meteorološka služba.

U maju 2022. godine u nekim delovima glavnog grada izmerene su temperature od 49,2 stepena Celzijusa.

Velike vručine su uobičajene u Indiji tokom leta, ali prema istraživačima klimatske promene dovode do dužih, češćih i intenzivnijih toplotnih talasa.

Gradske vlasti upozorile su na rizik od nestašica vode, jer je već bilo prekida snabdevanja u nekim delovima.

U severozapadnoj indijskoj državi Radžastan juče su zabeležene najviše temperature u zemlji od 50,5 stepeni Celzijusa. Ta pustinjska oblast oko grada Falodija je zabeležila prethodni istorijski toplotni rekord od 51 stepen Celzijusa 2016. godine.

Susednu državu Pakistan takođe pogađaju jaki toplotni talasi, a vrhunac temperature izmeren je u nedelju od 53 stepena Celzijusa u provinciji Sind koja se graniči sa Indijom.

Pakistanska meteorološka služba očekuje da će temperature početi da padaju sutra, ali se ponovo očekuju visoke temperature u junu.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene