Web Analytics
Makron: Dozvoliti Ukrajini da koristi zapadno oružje - BetaRS

Makron: Dozvoliti Ukrajini da koristi zapadno oružje

Svet | 29.05.2024 | access_time 17:50
Makron: Dozvoliti Ukrajini da koristi zapadno oružje
AP Photo/Ebrahim Noroozi

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da se zalaže da se Ukrajini dozvoli da napada vojne baze unutar Rusije oružjem dugog dometa koje su obezbedili zapadni partneri.

Makron se danas pridružio ranijim izjavama Generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji se takođe založio za promenu tog stava, zbog kompleksnosti rata u Ukrajini.

Pitanje da li dozvoliti Ukrajini da pogađa ciljeve na ruskom tlu oružjem koje je isporučio Zapad, bilo je delikatno sve vreme otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Zapadni lideri su se uglavnom uzdržali od preduzimanja ovog koraka, jer postoji rizik da on isprovocira ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je više puta upozoravao da bi direktna umešanost Zapada mogla da odvede svet na ivicu nuklearnog sukoba.

Makron je rekao da je stav Francuske da se mora Ukrajini dozvoliti da neutrališe ruske vojne lokacije, sa kojih se  ispaljuju  projektili.

"Ako kažemo (Ukrajincima) da nemaju pravo da gađaju mesta sa kojih se na njih ispaljuju projektili, mi im u stvari kažemo da ćemo da vam isporučujemo oružje, ali da njime ne možete da se branite", rekao je Makron na konferenciji za štampu, tokom zvanične posete Nemačkoj.

Češki premijer Petr Fijala izjavio je juče, uoči sastanka sa zvaničnicima Poljske, Danske, Holandije i Letonije o pomoći Ukrajini, da smatra da Kijev ima pravo da koristi zapadno oružje i za gađanje ciljeva na teritoriji Rusije.

Teme