Web Analytics
Duka: Zajednička kandidatura Srbije i Albanije za domaćina EP za mlade, dobra politička poruka - BetaRS

Duka: Zajednička kandidatura Srbije i Albanije za domaćina EP za mlade, dobra politička poruka

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 29.05.2024 | access_time 18:45
Duka: Zajednička kandidatura Srbije i Albanije za domaćina EP za mlade, dobra politička poruka
Predsednik Fudbalskog saveza Albanije Armand Duka rekao je da je zajednička kandidatura sa Srbijom za domaćina Evropskog prvenstva 2027. za igrače do 21 godine potpuno fudbalski projekat i dobra politička poruka.

"U stvarnosti to je 100 odsto fudbalski projekat. To je zapravo veoma dobra politička poruka koju možemo da prenesemo. Istorija između Srbije i Albanije je dobro poznata", rekao je Duka za Asošiejted pres.

Početkom maja objavljeno je da su Albanija i Srbija podnele zajedničku kandidaturu za domaćina Evropskog prvenstva za mlade fudbalere 2027. godine. Evropska fudbalska unija (Uefa) odluku će doneti u decembru.

Jedna navijačka grupa u Albaniji protivi se tome, vandalizovala je ogradu Fudbalskog saveza i okačila fotografije iz sukoba sa Srbijom iz prošlosti.

Crveno-crni su naveli da Albanija ima dovoljno suseda i da nije trebalo preskočiti Kosovo u pomaganju Srbiji.

"Imali smo par negativnih reakcija navijača, uglavnom i nekih interesnih grupa. ali ne od albanske vlade", naveo je Duka.

Prošlo je skoro 10 godina od incidenta sa dronom u Beogradu, koji je jedan od razloga protivljenja zajedničkoj kandidaturi. Dron za koji je bila zakačena nacionalistička zastava Albanije leteo je iznad stadiona i spustio se do terena tokom utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

To je izazvalo veliki haos na terenu ali i na tribinama odakle su utrčali navijači i utakmica je prekinuta. Devet meseci kasnije sud za Sportsku arbitražu u Lozani dodelio je pobedu Albaniji.

Osim toga, između Srbije i Albanije postoje tenzije od rata devedesetih godina, a posebno od 2008. godine, kada su većinski etnički Albanci proglasili nezavisnost u srpskoj pokrajini Kosovo. Srbija odbija da prizna nezavinost Kosova koga smatra kolevkom državnosti i pravoslavne vere.

"Ne očekujem bilo kakvu negativnu reakciju kosovske vlade. Rana je i dalje pomalo sveža, prošlo je 25 godina i razumem određene reakcije. Ali moramo to da prevaziđemo, da gledamo napred i imamo bolju budućnost", rekao je Duka.

Predsednik Fudbalskog saveza Albanije smatra da njegova zemlja ima veću šansu da dobije organizaciju ako se udruži sa Srbijom, jer bi to značilo da mora da ima četiri spremna stadiona, umesto osam.

Najbolji stadion je u Tirani, kapaciteta 22.000 mesta. Otvoren je 2019. godine i bio je domaćin prvog finala Lige konferencija pre dve godine.

"Možda bi pre 10 godina bilo nezamislivo da čak imamo šansu da se kandidujemo", naveo je Duka.

On je 2019. godine postao član Izvršnog komiteta (Uefa), a nedavno je postavljen za potpredsednika.

Kapiten albanske reprezentacije iz 2016. godine Ljorik Cana, koji je štitio zastavu sa drona od srpskih igrača, ne želi zajedničku organizaciju.

"Za mene to nije pravi korak. Bez prevazilaženja neki procesa normalizacije odnosa, bilo bi teško imati zajedničku organizaciju događaja uprkos dobroj volji Saveza", naveo je on.

Teme