Web Analytics
Naslednici Maradone izgubili sudsku bitku, Zlatna lopta ide na aukciju - BetaRS

Naslednici Maradone izgubili sudsku bitku, Zlatna lopta ide na aukciju

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 30.05.2024 | access_time 13:25
Naslednici Maradone izgubili sudsku bitku, Zlatna lopta ide na aukciju
Francuski sud presudio je da aukcija trofeja dodeljena legendarnom fudbaleru Dijegu Maradoni na Svetskom prvenstvu 1986. godine može da se održi po planu, uprkos protivljenju njegovih naslednika, izjavio je danas njihov advokat.

Maradonini naslednici pokušali su da zaustave aukciju Zlatne lopte koju je legendarni Argentinac dobio 1986. godine na Svetskom prvenstvu u Meksiku pokretanjem hitnog sudskog postupka.

Advokat Žil More je za AP rekao da sudska presuda "nije povoljna za naslednike Dijega Maradone". On je dodao da su njegovi klijenti iznenađeni presudom suda u Nanteru.

Trofej bi trebalo da se nađe na aukciji sledećeg četvrtka u Parizu, najavila je ranije aukcijska kuća Agit.

Ovaj trofej je decenijama bio izgubljen, ali se nedavno pojavio. Maradonini naslednici kažu da je trofej ukraden i tvrde da sadašnji vlasnik nema pravo da ga proda.

Argument aukcijske kuće jeste da je osoba koja je kupila trofej pre mnogo godina nije znala da je ukraden.

Maradona je taj trofej dobio na ceremoniji u kabareu Lido na Jelisejskim poljima 1986. godine. Trofej je kasnije nestao i oko toga su kružile razne glasine.

Neki su pričali da ga je Maradona izgubio na partiji pokera, ili da ga je prodao da bi platio dugove. Takođe, pričalo se i da ga je Maradona čuvao u banci u Napulju, koju su opljačkali lokalni gangsteri 1989. godine, kada je igrao za Napoli.

Maradonini naslednici veruju da je ukraden iz banke.

Dijego Maradona, koji je 2020. umro u 60. godini, dobio je 1986. godine Zlatnu loptu, trofej za najboljeg igrača na Mundijalu, na kome je predvodio reprezentaciju Argentine do pobede 3:2 protiv Zapadne Nemačke u finalu u Meksiko sitiju.

Na tom turniru postigao je i neregularni ali ipak priznati gol rukom ("Božja ruka"), ali i "Gol veka" kada je solo prodorom predriblovao praktično sve protivnike, u pobedi 2:1 protiv Engleske u četvrtfinalu.

Aukcijska kuća Agit je navela da očekuje da će taj trofej "doneti milione zbog svoje jedinstvenosti". Prodaja je zakazana za 6. jun, a kupci će morati da polože depozit od 150.000 evra za učešće na aukciji.

Teme