Web Analytics
Zlato vrednosti desetina milijardi dolara se godišnje ilegalno izveze iz Afrike - BetaRS

Zlato vrednosti desetina milijardi dolara se godišnje ilegalno izveze iz Afrike

Ekonomija | Izvor: Beta-AP | 30.05.2024 | access_time 21:15
Zlato vrednosti desetina milijardi dolara se godišnje ilegalno izveze iz Afrike
Zlato vrednosti milijardi dolara se prokrijumčari godišnje iz Afrike, a većina završi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde se rafinira i prodaje kupcima širom sveta - navodi se u izveštaju objavljenom danas.

Zlato vrednosti veće od 30 milijardi dolara, ili više od 435 metričkih tona, prokrijumčareno je iz Afrike samo 2022. godine - navodi se u izveštaju koji je objavio "Svisejd" (Swisaid), grupa za pomoć i razvoj sa sedištem u Švajcarskoj. Glavne destinacije za afričko zlato bile su Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska i Švajcarska.

Autori izveštaja su rekli da je njihov cilj da trgovinu afričkim zlatom učine transparentnijom i da izvrše pritisak na faktore u toj delatnosti da učine više da bi se zalihe zlata mogle pratiti, a lanci snabdevanja bili odgovorniji.

"Nadamo se da će ovo poboljšati uslove života lokalnog stanovništva i uslove rada zanatskih rudara širom Afrike" - rekao je Ivan Šulc, jedan od autora izveštaja, za Asošijeted pres.

Izveštaj je otkrio da između 32 odsto i 41odsto zlata proizvedenog u Africi nije deklarisano. U 2022. godini, Gana je bila najveći proizvođač zlata u Africi, a slede Mali i Južna Afrika - navodi se u saopštenju.

UAE su daleko najveće  odredište za krijumčareno zlato - navodi se u izveštaju, gde je završilo oko 405 metričkih tona neprijavljene proizvodnje iz Afrike. Tokom desetogodišnjeg perioda 2012-2022. ta količina je iznosila 2.569 metričkih tona zlata, u vrednosti od oko 115 milijardi dolara.

U izveštaju se navodi da se jaz između uvoza i izvoza UAE iz afričkih zemalja tokom godina povećavao, što znači da se količina zlata prokrijumčarenog iz Afrike povećala tokom protekle decenije. Na primer, sa 234 metričke tone 2020. na 405 tone 2022.

Švajcarska, jedan od glavnih kupaca afričkog zlata, uvezla je 21 metričku tonu neprijavljenog zlata iz Afrike 2022. godine - navodi se u izveštaju. Realna cifra bi mogla biti mnogo veća ako bi se u obzir uzelo i afričko zlato uvezeno preko trećih zemalja - navodi se u izveštaju, ali kada se zlato preradi, praktično je nemoguće pratiti njegov tok do konačnog odredišta.

Baza podataka Ujedinjenih nacija o trgovini robom koja sadrži detaljnu statistiku uvoza i izvoza, pokazuje da je Švajcarska glavni kupac zlata iz UAE. "Nabavka zlata iz UAE je notorno rizična" - navodi se u izveštaju u kojem su opisane teškoće pri utvrđivanju porekla rafinisanog zlata.

Zvaničnik iz Kancelarije za medije Vlade UAE je rekao da je ta zemlja preduzela značajne korake protiv krijumčarenja zlata i rizika koje ono predstavlja. Nastavak rasta tržišta zlata UAE odražava poverenje međunarodne zajednice u njegove procese - rekao je taj zvaničnik.

Vlada Švajcarske je svesna izazova u identifikaciji porekla zlata i da je uvela mere za sprečavanje ilegalnih tokova - rekao je Fabijan Majenfiš, portparol Državnog sekretarijata za ekonomske poslove.

Izveštaj je uporedio podatke o izvozu afričkih zemalja s podacima o uvozu vanafričkih zemalja, zajedno sa drugim proračunima. Među preporukama je poziv afričkim državama da formalizuju zanatsko i malo rudarstvo i pojačaju graničnu kontrolu. Uz to su vanafričke države pozvane da objave identitet zemalja porekla i zemalja otpreme uvezenog zlata i da rade sa vlastima na identifikaciji nezakonitih tokova zlata.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT