Web Analytics
Građani mogu da glasaju i bez poziva - BetaRS

Građani mogu da glasaju i bez poziva

Politika | 31.05.2024 | access_time 10:00
Građani mogu da glasaju i bez poziva
Foto: Beta/Miloš Miškov
Svaki građanin koji ima biračko pravo može da glasa na izborima i ako nije dobio papirno obaveštenje ili poziv za glasanje, izjavila je za agenciju Beta Tijana Đorđević iz posmatračke misije Crta.

"Za glasanje je dovoljna lična karta ili pasoš, odnosno ako ste u procesu promene lične karte potvrda od MUP-a. Iako zakon kaže da birač mora da dobije obaveštenje o danu i vremenu glasanja, niste u obavezi ni da to obaveštenje ponesete na biračko mesto, niti birački odbor sme kao uslov za glasanje da postavi pokazivanje tog obaveštenja", pojasnila je Đorđević.

Poziv za glasanje biračima je trebalo da bude dostavljen najkasnije pet dana pre dana glasanja, ali su se brojni građani javljali redakciji agencije Beta žaleći se da nisu dobili poziv za glasanje.

Pravo glasa ima svaki punoletan i poslovno sposoban državljanin Srbije, a na lokalnim i pokrajinskim izborima kao dodatni uslov se postavlja i prebivalište birača na teritoriji odnosno jedinice lokalne samouprave, odnosno teritorije autonomne pokrajine.

Teme