Web Analytics
Kineski naučnici uzgajaju nove visokokvalitetne sojeve svinja - BetaRS

Kineski naučnici uzgajaju nove visokokvalitetne sojeve svinja

Svet | 31.05.2024 | access_time 10:35
Kineski naučnici uzgajaju nove visokokvalitetne sojeve svinja
Kineski naučnici su uzgojili nove visokokvalitetne sojeve svinja, nazvane Lansi svinje, što je dostignuće koje pomaže u smanjenju velikog oslanjanja zemlje na strane rase svinja.

Novi sojevi svinja, koje je odgajio istraživački tim predvođen Li Kuijem sa Instituta za poljoprivrednu genomiku u Šendženu u okviru Kineske akademije poljoprivrednih nauka, nedavno su odobreni od strane Nacionalnog komiteta za genetičke resurse stoke i živine Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova, prenosi Sinhua.

Uspešan uzgoj sojeva svinja Lansi označava nezavisna prava intelektualne svojine kineskih rasa svinja i pruža važnu tehnologiju i dragoceno iskustvo za unapređenje velikog broja uvezenih rasa svinja u Kini, rekao je Li.

Kina je najveći svetski proizvođač i potrošač svinja. Proizvodnja i potrošnja svinjskog mesa u Kini čine 44 odsto, odnosno 46 odsto ukupne svetske proizvodnje i potrošnje. Međutim, preko 90 odsto svinja koje se koriste za komercijalnu proizvodnju oslanja se na uvezene rase, kaže Li.

Od 2010. godine, Lijev tim koristi nove tehnologije biološkog uzgoja, kao što su uzgoj uz pomoć molekularnih markera i uzgoj uz pomoć celog genoma, kako bi odgajio efikasne i visokokvalitetne priplodne svinje zasnovane na glavnim komercijalnim uvezenim rasama svinja.

Tim je uspostavio priplodnu populaciju od preko 2.000 grla originalnih priplodnih svinja i razvio seriju softvera za analizu uzgoja i sistema baze podataka, značajno poboljšavajući efikasnost uzgoja, skraćujući vreme uzgoja i poboljšavajući tačnost uzgoja, kaže Li.

Tim je uspešno odgajio tri specijalizovana soja svinja Lansi tokom 14 godina. Prema autoritativnim institucijama trećih strana, glavne ekonomske osobine i otpornost na bolesti novih sojeva značajno su poboljšani u poređenju sa uvezenim originalnim sortama, što pokazuje široku tržišnu perspektivu, dodao je Li.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena