Web Analytics
Pet nordijskih država sklopilo bilateralne sporazume o vojnoj saradnji s Ukrajinom - BetaRS

Pet nordijskih država sklopilo bilateralne sporazume o vojnoj saradnji s Ukrajinom

Svet | 31.05.2024 | access_time 15:30
Pet nordijskih država sklopilo bilateralne sporazume o vojnoj saradnji s Ukrajinom
Fredrik Sandberg/TT News Agency via AP

Pet nordijskih država sklopilo je danas u Stokholmu, tokom nordijsko-ukrajinskog samita, bilateralne sporazume o vojnoj saradnji s Ukrajinom.

"Ovo šalje važan signal ukrajinskom narodu da je naš angažman čvrst i trajan. Ukrajinski cilj je naš cilj", napisao je premijer Švedske Ulf Kristersson na društvenoj mreži Iks (X) nakon sastanka s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim koji je u Stokholmu.

Zelenski se tokom samita sastao s Kristersonom, finskim predsednikom Aleksandrom Stubom, danskom premijerkom Mete Frederiksen, norveškim premijerom Jonasom Garom Stoereom i islandskim premijerom Bjarnijem Benediksonom.

"Naši glavni prioriteti su da obezbedimo više sistema protiv-vazduhoplovne odbrane za Ukrajinu, zajedničke projekte odbrambene industrije i naoružanje za naše ratnike, kao i globalni napori da primoramo Rusiju da sklopi mir", napisao je Zelenski na društvenoj mreži Iks (X).

Zelenski je sa Kristersonom potpisao bilateralni sporazum o vojnoj pomoći Švedske vrdnosti devet milijardi evra do 2026. godine.

S norveškim premijerom Zelenski je sporazumom obezbedio bar 1,3 milijarde dolara vojne pomoći ove godine.

Ove nedelje je Zelenski je posetio i Španiju, Belgiju i Portugaliju, zaključivši tri nova bilateralna bezbednosna sporazuma.

Očekuje se da će Zelenski od danas do 2. juna učestvovati na sličnoj konferenciji Dijaloga Šangri-La u Singapuru, preneo je Rojters.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika